唔識速成倉頡,係咪生存唔到?

285 回覆
40 Like 335 Dislike
我阿媽都學緊 似模似樣
樓主比啲時間背熟個字形碼先啦
關咩事,最基本40字/min,打到邊個理你用咩輸入法
細學用九方
轉左MAC之後無錢買九方
之後係Keyboard 無速成碼既情況下
睇住貼係頭頂上面既解碼表學識左
依家keyboard都唔洗睇已經打到中英文
https://youtu.be/qD13eE6ZABo

呢種叫做「速錄師」,佢用果種特殊機器係可以一次過打幾隻字出嚟,就算你哋倉頡速成點樣快,都快唔過「速錄師」
之前有 而家搵唔返
而家用開browser返唔到轉頭
因為個個排位同音都唔同
我其實都算識打字,但係執筆忘字問題太嚴重,無咗電話嗰個predictition會打得好撚慢
利申倉頡撚
你收撚皮啦死傻閪
電腦keyboard map到
而家語音咁勁
電話錄完擺入電腦仲快
用小狼毫
我到而家都成日唔識打個「產」字
成日查完,跟住就「哦!屌,又唔記得!」
呢個process重覆咗好多次
tp

中學電腦教倉頡
跟住打online game嘈交打唔切 / 打唔到d字
轉左速成

屌你 而家講個輸入法呀懵閪
速成到底難係邊
咁你幾時去同朱邦復研究倉頡輸入法呀柒頭
柒撚左就收皮啦 lei你老母
唔識扮識
我上面覆咗
爬下文先好衝出黎柒
速成有幾難學?
幾適合你,傻閪用傻閪輸入法,大家鬥傻閪
我可以答你,唔會生存唔到
生存從來唔係得一種方法,你都話你識筆劃九方
只要你公司用到,打到字就得
不過得罪講句,學唔識倉頡,連速成都半桶水既人其實好可能係智力或者記憶力太低
你識中文字就無理由會學唔識,除非你唔識拼字,加上寫字筆序錯曬先會摸唔到佢邏輯同記唔入佢拼字系統,解決方法係重新學寫字同打少d j

利申:識倉頡速成九方拼音
原本我用windows內置手寫版
但玩online game,用手寫超慢
所以報左倉頡班,但倉頡咁鬼難
學完個班,最後自己轉用速成算,頭尾兩尾易好多
其實有d係唔係要死記無得解

以前個阿sir教速成話d字係跟筆劃

不過,例如個 "識" 字

之前以為係卜戈啦 點知係卜日

有陣時問fd佢地都話速成d筆順未必啱

有好多都係死記翻黎 要我教個字嘅原理有d真係唔識解釋
而家係話我唔識扮識定係話我傻閪呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞