投考入境事務主仼2019 (4)

1001 回覆
7 Like 98 Dislike
冇手續 直接SKIP 走人便可
6/6ft
萬三 18:53 收到

btw見到一個二個話罷考 ci個邊都係咁
唔知係9up 擾敵 定真心
如果真係因為警察暴力行為而罷考
佔中已經發生過 只能說稱聲罷考的人 你地都幾善忘

對於繼續會考落去的人,share一個小故事,內容真假無從考究,當係心態調整一下吧

1992年2月,衛兵英格因開槍射殺了攀爬柏林圍牆的青年克里斯而在統一後的柏林法庭上受審。法庭最終判處衛兵英格三年半徒刑,不予假釋。

這個士兵的律師辯護道:「這些士兵是執行命令的人,他們根本沒有選擇的權利,誰在這個崗位上都得這麼做……」

但是律師的辯護意見沒有被法官採納。

法官西奧多·賽德爾在解釋判決時說:「這個世界在法律之外,還有良知這個東西。當法律和良知衝突的時候,良知才是最高的行為準則。

尊重生命,是一個放之四海而皆準的原則。不執行上級命令是有罪的,但打不準是無罪的。

作為一個心智健全的人,此時此刻,你有『把槍口抬高一厘米』的權利,這是你應主動承擔的良心義務。」
唔該巴打
大埔
Email都係咁寫
我記得之前考 好似ft後有紙填考唔考?今年又冇
ci tele gp
batch1係咪分兩日出?
應該今日出晒啦
考2次都未過過呢關
頂住!我都係幾次先有...
614 油油行動 正式啟動

大家一齊入黎發夢,幫手推同share出去

614 油油行動 正式啟動
https://lih.kg/1217162
好奇一問 計番2次written考場 得大約2000幾人?
但萬幾人報
Batch 1 好多人都話唔少組員收written既?
有啲組唔少人收written
亦可以有啲組一個都收唔到
其實total 2000幾有written好似同之前差唔多
我果組12個都係得3-4個有next round
記住我哋而家考嘅位係inspector,唔係啲毅進散仔,我哋係有權點佢哋做嘢。所以到時落order點落都係我哋話事㗎
舊年大約幾多人入fib?
話就話14號冇先係冇,其實係咪已經出哂
Yes
其實多唔多人過到? 自問講impromptu唔識隻字講到luckluckkuckkuck都過到
唔知幾時會出fib呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞