投考入境事務主仼2019 (4)

1001 回覆
7 Like 98 Dislike
你收到?
你點知你衰咗
跌落地都要嗱番揸沙 IA 啦
有人唔做去做狗?
唔怪得你考唔到
變左post
你係12xx?
大家今日係咪冇再收到fib?
今日無嫁啦,啲人都派到19號
等下星期啦
FIB email派到8月16號 照推斷應該FIB係考到9月6號
正常一日有6個鐘可以interview (9:00-12:00 & 14:00-17:00) 每半個鐘in 1個左右 正常根據以前係有2個board
由7月15號至9月6號其間interview既人大約有 24 (per day) x 40 (days) = 960人
Written test batch 2 有5個試場 每個場260人 合共1300人
當batch 1 人數相同 成個written大約有2600人
所以written test passing rate = 960/2600 = 37%
計埋有人absent written test黎講 passing rate 應該大約40%
Written test又有分paper 1 & 2 個人認為如果paper1過到 作文唔係太離譜應該會有FIB (個人覺得paper 1如果要每份卷都要岩15題或以上先叫合格的話 應該得50%人左右會pass)

有錯請更正 歡迎公開討論
派到19號啦咩
No
個人認為
7月2開始派FIB,派到8月16,一星期派一次,total派7個星期
7月2派到7月19既FIB,即係每個星期會派下兩個星期後既FIB,total in7個星期
應該8月每in晒
即係卷一就唔理幾多人考 都係每份15以上加總分過埋就叫合格?會唔會多人過到就拉curve?
fib大概幾多個揀一個?
個人覺得唔會8月份就in晒
原因1: 官網寫左FIB係7-9月進行
原因2: 8月16號派既FIB唔可能係8月30號前進行 (因為一般notice period係2 weeks)
唔肯定係唔係15分 但個大方向應該係Paper 1每份卷定左一個passing mark
個人認為唔洗係paper 1 拉curve 因為如果好多人pass paper 1 大可以係paper 2 kill人 (始終作文係比較subjective)
過去2年大約每年收200人左右 (但實濟人數每年都唔同) 所以FIB大約5-6個揀1個左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞