日式放題大喜屋遞交上市申請 去年賺9200萬

347 回覆
583 Like 35 Dislike
因為放題來自日本,所以食日式料理咪會貪方便講係放題
但根本意思係一樣,就係任撚食
就算字面意思一樣又點
就拎飲茶哩樣野黎講
去酒樓飲茶 同去天仁飲茶
已經完全係兩樣野啦

再加上 放題同自助餐起香港已經係兩種完全唔同既餐廳
你唔會預食放題會有中西試既野食
自助餐都唔會有太多既日式野揀
係呀 起日本係一樣嫁
但哩度係香港呀
如果要分 日本餐廳放題可以有食同飲分開 字眼上都講到明個價錢包食定飲
只不過係放題呢個文化傳到黎香港變做日本野任飲任食
同酒樓打邊爐果d任飲任食一樣
但係同buffet根本係兩種形式既野黎
唔係咩野任食都叫放題
經營日式放題料理的大喜屋集團向聯交所提交主板上市申請,初步上市文件揭露了大喜屋整體的食材成本。食客俾幾百元食放題,究竟有幾錢真正落肚? 看過之後,大家大概明白吃放題嚷著什麼回報策略,大概都是枉然。

付300元食放題 落肚僅約133元

根據初步招股文件,大喜屋的食品及飲料成本佔收入比率近年持續下降,由2017財年的49.6%降至2019財年的44.4%。簡單來說,以人均單價最高的殿大喜屋為例,食客付298.9 元食放題,當中只有132.7元真正「落肚」。

有關比率持續下降,主要因為食材成本的升幅追不上收入的加幅。以最近兩年數據為例,2019財年,大喜屋的收入按年上升了17.6%,而食品及飲料成本僅升10.9%。

海鮮升幅價格最急

至於放題吃甚麼,「性價比」最高? 根據灼識諮詢報告,幾乎所有香港日式餐廳消費的原材料均從中國大陸、日本、挪威及其他國家進口。各類食材中,以海鮮價格最高,升幅亦是最急。2014年至2018年,海鮮平均價格複合年增長率達7.8%,反觀肉類平均價格複合年增長率僅4%(見下圖)。

放題市佔率第一

大喜屋首家品牌餐廳在2010年開業,開業近9年以來擴展至不同品牌,旗下營運的餐廳包括「樂天大喜屋」、「大瀛喜」、「殿大喜屋」、「極尚大瀛喜」、「大滿喜」、「吉壽日本料理」及「岩鹽」。根據灼識諮詢報告,公司在香港日式放題料理的市佔率為37.1%,排第一。大喜屋的數據對大家了解日式放題經營模式有頗大參考價值。

大喜屋旗下眾多餐廳中,以「極尚大瀛喜」元朗店的收入最突出,去年貢獻9,218萬元或11%,其次為「極尚大瀛喜」觀塘店,去年收入9,080萬元,佔整體收入10.8%。若以經營溢利計,元朗及觀塘的「極尚大瀛喜」同樣貢獻最多,合計貢獻4,879萬元。

付300元食放題 落肚僅約133元
所以我上面有講用詞要睇返當地文化
唔怪之得新聞成日話d中學生考個中文試都壓力大 一半人有多唔合格
放題=buffet 咁撚樣就死得啦
稻香
竟然一樣
咁到最後你係咪會同fd講去大喜屋食buffet?
咁都唔知既話 到底係咪香港人
哩樣野都出現左好多年啦
香港公司 在大陸做生意禁計卦
你最多話個用法係格格不入,但唔等於錯
怪同錯係兩回事
梗係格格不入啦
兩種完全唔同類型既野你地都要話係一樣
應該岩岩偷渡落黎冇錢未食過
明知錯都唔認
好多女仔好細食嘅
食甜品就多
樂天同殿真係狗都唔了,其他算合格
個人鍾意滿屋多啲
上得市即係差唔多開始唔掂
追晒post 好多連登仔唔睇好呢間野
跟據連登越反越紅定律 意味呢間野係值得投資
你查下8282先啦
8282 gameone賺得仲少過佢都上到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞