我與part-time女仔的故事

198 回覆
40 Like 22 Dislike
曾經無數的人跟我說:喜歡人就去表白啦,表咗有一半的機會 ,唔表1個巴仙既機會都冇
亦有無數的人跟我說:表白失敗連朋友都冇得做

這是個將上述兩句完美詮釋,七分真 ,三份假,置之死地而後生嘅故事

是咁的,話說DSE啱啱完結,放榜前的日子是每個考生的春天,可以做自己喜歡的事情。當然我亦不例外,每晚都係網吧與兄弟大戰三百回合。但幾喜歡嘅事做得多都會無聊。

「不如去旅行囉!」勝仔說。
「哪有錢,你XX!打贏呢鋪先講啦!」我說,手中仍不斷click著滑鼠。

「Victory 」聲音同畫面同時顯示,他亦除下耳機,看著我說「一齊去打工賺錢去旅行,成日打機都悶啦!」

「吓,你認真架,打咩工?」
勝仔露出奸笑,擺出一副智者的臉孔
「當然服裝店sales 啦!」
望住佢色迷迷的樣子,我大概明白佢嘅陰謀。
「靚女唔會睇得上你!」
「咪咁啦,可以近距離觀賞美女都好,我連面試都幫你搵埋,我睇美女,你賺錢,幾有前途」他握着我的手,發了春地摸着。
周圍的人都投以奇異的目光,彷彿以為我們是彩虹寶寶。
「得啦!我陪你一齊去就係啦!」我連忙甩開他的手,以免俾人唔會誤會。
但呢個決定,令我遇到她.....
Lm
七分真
曾經無數的人跟我說:喜歡人就去表白啦,表咗有一半的機會 ,唔表1個巴仙既機會都冇
亦有無數的人跟我說:表白失敗連朋友都冇得做

這是個將上述兩句完美詮釋,七分真 ,三份假,置之死地而後生嘅故事

是咁的,話說DSE啱啱完結,放榜前的日子是每個考生的春天,可以做自己喜歡的事情。當然我亦不例外,每晚都係網吧與兄弟大戰三百回合。但幾喜歡嘅事做得多都會無聊。

「不如去旅行囉!」勝仔說。
「哪有錢,你XX!打贏呢鋪先講啦!」我說,手中仍不斷click著滑鼠。

「Victory 」聲音同畫面同時顯示,他亦除下耳機,看著我說「一齊去打工賺錢去旅行,成日打機都悶啦!」

「吓,你認真架,打咩工?」
勝仔露出奸笑,擺出一副智者的臉孔
「當然服裝店sales 啦!」
望住佢色迷迷的樣子,我大概明白佢嘅陰謀。
「靚女唔會睇得上你!」
「咪咁啦,可以近距離觀賞美女都好,我連面試都幫你搵埋,我睇美女,你賺錢,幾有前途」他握着我的手,發了春地摸着
周圍的人都投以奇異的目光,彷彿以為我們是彩虹寶寶。
「得啦!我陪你一齊去就係啦!」我連忙甩開他的手,以免俾人唔會誤會。
但呢個決定,令我遇到她.....

This
可能最後同勝仔一齊
面試嗰日

雖然應承了勝仔,但我內心仲未想踏入這個殘酷的社會。
「求其面,等佢唔好請我先。」我心諗。

先說下這個見工環境,那是連鎖服裝店的一間分店,由於當時是招聘日的關係,有大部份人在等待見工。

我環視觀察四周,都見不到一個靚女,只有MK仔和大眾樣的女仔。正當我想取笑勝仔大計失敗時,一個短髮金毛,穿牛仔短裙,低胸短上衣,面容姣好的少女出現,呼喊勝仔入去面試。
「你執到啦」我用拳頭了他心口。
但他彷彿比那個MK妹勾了魂,沒有回我,渾渾噩噩地進去。
其後,我也俾人叫入去面試。我沒有他那麼好彩,同我面試嘅係一個MK仔。

「為什麼想做這一行呀?」他拿着我的資料看了看問。
「我想去旅行,但冇錢。」我説。
「咁點解你會來應徵?」他接著問。
「朋友叫嘅」我說。
「好,你獲取了!」他冷冷地說。

「唔撚係掛,我答得咁hea,你都請我。」我心諗。我就好似食神入邊嘅周星馳咁亂講瀨尿牛丸都俾人認得出咁〇嘴。
商量好返工時間後,我便正式開始我的兼職人生。

出到門口,勝仔面試仲未完,我等了大約10多分鐘,他才完成。
「乜你咁耐㗎」我有啲不耐煩地說
「有咁靚嘅女,唔講耐啲好啲,唔請我咪弊!全靠我超強的說話技巧,她即埸就請了我。」他嘴角含春地傻笑。
他興高采烈的樣子,讓我不忍心講個真相比佢知:我9講都入咗。事實係佢哋根本就唔夠人!!
鍾意嘅就俾個正評啦
Thx
我開始迎接我第一日的兼職生活
雖然我同勝仔同一日面試,都係在旺角上班,但卻係不同鋪頭。

「希望有靚女啦!」勝仔說。
「咪諗咁多啦!Mk仔就有」我唔想聽到他的答覆,頭也不回地走向自己鋪頭。

整間店的架構簡單,主管Alice(大媽樣) ,副主管Daisy(Mk妹),一個資深男店員Jimmy (穿著及行為都gay gay地)同埋一個大媽資深女店員Suki。還有三個兼職,一個是我,一個毒撚同埋故事既女主角。

理所當然,第一日返工要自我介紹。
「我叫Alice」
「我叫Daisy」
....
當全職員工介紹完後,就到我們呢D兼職仔。

「我叫Ben」毒撚首當其衝地說。他既樣就好似哨牙版嘅大雄(唔重要嘅就唔多講啦)

「同佢哋又唔熟,唔太想用真名,玩下先」我心想。「我叫Tony」我沖口而出。(因為嗰時迷上左iron man)

然後到她......
她有紫紅色的及肩齊陰秀髮,眼明眸善睞,面容姣好,身穿黑色T-shirt 及黑色緊身牛仔褲,普通的衣着突顯她修長的身形,可以稱得上為靚女。

「我叫Wing ,多多指教!」聲音十分好聽。然後她微笑起來,像花開般,十分甜蜜。因為這個笑容,我心悸動著,被她深深吸引....
Thx
留名
想知你面試真係咁答?
係吖嗰陣時真心5想返工,所以亂黎博佢唔請
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞