兩張圖完全了解:中國三十年改革開放成果

439 回覆
5520 Like 26 Dislike
facebook 30年 叉撚住
而家既支那不斷既貪污腐敗、名利至上既主義,導致貪=有錢過好生活,唔做犯法野=窮,呢種方式完全係消滅人既良知。

其實中共都用緊呢招嚟磨滅香港有理想有良知既一群 令到人為求生計不擇手段、無暇關心同理會呢個社會既事,導致所謂既「要返工不了」,好可悲

64令到嗰班有良知既人失去晒,
我地香港呢幾代人一定唔可以再重蹈覆轍,
要扭轉香港既命運,
否則今日支那,明日香港。
下面幅圖班蝗蟲喪屍,唔會再係支那國既專利,
香港都會出現
其實中國呢個地方已經係消失左,只有政治意義既新中國同中華民國
如果係自豪係新中國之前既中國,咁就頭痕喇,咁多個中國,邊個朝代邊個君主呀
相由心生
一早有啦,之前咪ikea減價,仲有近排既喜茶
屍殺Uniqlo
大家諗下 區區一個六四已經將中國搞成咁,
維持左10年既文化大革命係幾咁恐怖

共產黨
你老豆有咩親共語錄?分享下,呢度應該有人教你回佢幾句
劃長江而治
民國可能會拉美化
只顧經濟 不理民生
第一張圖想哭。

佢個笑容好燦爛⋯⋯
原片個後生仔係講緊英文的
中國太多民族 大一統咪就係玩高壓囉 好似支共咁

今時唔同往日 資訊太流通 交通又方便 人民出到去見到自由世界 點呃姐 支共仲玩資訊封鎖 玩維穩玩到超支囉
好心酸 又好可悲

9/6!
未能認同
精神富足自由民主從來都係富有嘅地方先有資格擁有。
中共貪腐令到下層一直食屎,少部份爬到上去繼續打壓下層,飯都冇得食邊個讀書,就算肯讀書都未必出到有良心,有良心都未必有實力。然後就變成一潭死水
第一張成個日本青春劇咁款,好型
改革開放就係注入資本主義,破壞社會主義成果。
相由心生
08奧運戈時無自豪過?
第一張圖我見到希望
第二張只有cls三個字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞