兩張圖完全了解:中國三十年改革開放成果

439 回覆
5520 Like 26 Dislike
Here's a little story about the congressmen
They bailed out all of their billionaire friends
You can blame Bush, or you can try to blame Obama
But you should've freakin' learned from your daddy or your momma
Don't bring a knife to a gun fight, you'll lose
中曬
變有錢了
Here's a little story about Tienanmen Square
The people rose up and said Life ain't fair
Now they're sweating in a shop making iPhones and
You stand in front of tanks, the tanks are gonna win!
呢段字啱
自膠
政權覺得有識之士只會動搖都佢地本身地位
要班鄉下佬紅衛兵都唔要學者
唔好話中國,今時今日香港有幾多個學生可以咁由衷講去遊行同對抗強權係自己既職責同使命
如果係咁,仲有冇中共,香港主權仲會唔會移交去中國
依家d支人同民國個陣既中國人,簡直兩種人,兩個民族咁款

如果個陣中華民國無輸到,現今既中國真係可以成為一個好出色既國家
六四就好似雨革咁
一下就打沉哂當代年輕人既期望
中國人就是狗
真架 而家只係成班無腦既奴隸
文革將文化傳承斷絕
六四連一個民族的脊樑都打斷
仲係自己打斷
你睇下班廢老咪知
個時D大學同學者都唔奶共,冇玩洗腦
同埋都自我既思想,知道中國需要既係改革而痛恨貪腐

而家支那人上下都可能爭住有得貪就發個隻黎
李登輝都唔知俾人鬧左幾多年
不問理由既孝叫盲孝
我叫呢班廢老做盲豪
換個角度諗
正因為係中國人,先會有文革、六四、五四
就算當年共產黨全部人突然暴斃死晒
依堆事件可能只係推遲十年發生
其實都係有D似
學生團結起黎同政府爭取
市民去支援學生
政府企撚硬同埋定義你地係暴亂
不過香港個次叫好在冇出老解碌豬
其實民國個陣有軍閥割據 都係有權就大曬
我覺得民國無輸 中國會變到越南咁 係咁內戰
好揀sad
出賣生命 換來咁既國家
以前嘅知識份子真係有知識,起碼唔會我的志願係做貪官
有良知的, 有人性的, 有教育的, 有文化的, 有技術的, 有錢的, 不是走了便是死了
好快精選
精選
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞