兩張圖完全了解:中國三十年改革開放成果

439 回覆
5520 Like 26 Dislike
點解唔諗下共慘主義仲未有人發明出黎
以前睇奧運 中國贏左會驕傲
依家 收皮啦
最有抱負嗰班死曬 剩返啲聽教聽話嘅俾自己管
其實好心痛 唉
雖然中國唔撚關我事
但都係忍唔住會諗如果中國唔係共產黨管治就好
有知識,識諗個啲死撚哂啦
雖然我冇經歷過8964
但淨係睇報導都覺得佢哋為下一代有爭取過
而家啲人民似喪屍

我有一個親共嘅老竇
屈屈不得志
依家叫支那
嗰個笑容
心到悒埋
公道講句美國black friday 咪一樣
台灣最美既風景係人
中華民國人
中共:中華民國是不可以愛國的
換個角度諗
正因為係中國人,先會有文革、六四、五四
就算當年共產黨全部人突然暴斃死晒
依堆事件可能只係推遲十年發生

呢個先係事實
大部人思維邏輯以為問題一定係別人嘅錯,係共產黨嘅錯
其實根本就責無旁貸
共產黨唔通唔係中國人? 唔通係蒙古人波斯人日本人?
當年國共內戰國民黨會敗走台灣亦一樣有失敗值得檢討嘅原因
如果後期冇出一個李登輝,中華民國嘅萬年國會可能在20年前就投降
韓市長、洪主席可能更早出現主動要求一個兩制
反觀香港,今日情況亦係一撚樣
好人係支那生存不到
如果冇文革,香港應該係爛地黎
睇下陳冠中既歷史小說「建豐二年」,就係幻想國共內戰,國民黨贏左既中國
圖1條片真係個個都無蝗樣
有笑容 有自信 d衫樸素但無柒味
講野有文有路 對國家有睇法有希望

而家d支那人 著到天仙咁靚都係又柒又蝗又西 就算不滿都只停留共產黨式批鬥思考瘋狂互屌 無人再講國家腐敗 我去遊行抗議佢就係我職責
行唔通呢,資本主義都會有結束既一日就算馬克思所寫,資本家終會因為依賴租金同股息作收入,終日不事生產
諗落又啱啱地,個個做業主收JO發發,邊個去揸巴士
第一眼嘅感覺係心酸,然後係覺得好笑
人性殕盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞