《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影週邊討論區間 (14)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
在商言商,迪士尼拍先on9,第一集先叫勉強回到本

仲有電影票房係靠general audiences,而唔係喊得最大聲嘅fans
超,disney唔拍咪揾第二間發行者科水囉
銃夢電影版權響邊個度
再者disney同金馬倫簽成4套avatar續集
大導演要tum架
其實重點係迪士尼政治正確
文章提到呢套戲對佢地黎係絕對嘅白人主義
無乜有色人種,無普世價值,又暴力兒童不宜
唔係在商言商咁簡單
係迪士尼意識形態壟斷緊成個電影嘅創意產業
Alita: Battle Angel has been coined as controversial by many popular mainstream websites, not because of the movie itself, but rather the fan base. The Independent contributor, Adam White, wrote an article painting the vast majority of the movie’s fans as alt-right. What does that mean? According to Wikipedia this means a far-right, white supremacist, white nationalist, white separatist, anti-immigration and sometimes antisemitic movement based in the United States. And, of course, due to the recent tragic events that happened in America, when the mainstream media uses this term to describe the movie’s fan base, Disney want nothing to do with it.

An insider told us that Disney believe the franchise to be permanently tainted by extremists and that making a sequel would only be “catering to white nationalist extremists”. So there is little to no chance of a sequel.
睇完Blu-ray making of 所有訪問
我想講James 其實一早已經放哂成個人落avatar 到
所以先dum咁耐
救返起alita嘅係Robert
係佢主動向James 提起Alita
James 先發現原來自己已經放埋左一邊
加上條友無時間,佢先意識到可以放手比Robert 拍
同埋James 忙自己嘢,佢探班次數唔多
基本上都係Robert 自己搞掂
當然所有劇本,設計,James 十幾年前一早搞左。
雙重標準到
deadpool又暴力又粗口又寸俄佬
但因為佢係marvel野,最緊要大賣
所以收購fox黎f4, x men由頭reboot
唯獨deadpool無事,仲要指明要Ryan Reynolds做

依個絕對同意
但金馬倫諗住用avatar帶出環保訊息係緊要過將銃夢帶入電影
都算情有可原既
所以對迪士尼講avatar 附合其左膠標準多過Alita
當然錢都有關,但係其次
米奇老鼠為咗女權隊長,要黑鳳凰改拍ending,宜加再用黑鳳凰蝕錢為由,大cut Fox 之前預定嘅項目,高招
好彩冇睇xmen系列 除左deadpool
無訂到
想要
愈來愈覺得等迪士尼開綠燈係不智
James 或Robert 直接搵第間公司算啦
有得訂嗱
好似仲未, 剛剛睇過
XMen系列呢套做結尾真係好撚慘
我本身幾鐘意成個系列除咗頭3集當時我太細個之外其他都有入場
xmen days of future past 做結局最好
新舊同場,有後生prof x 同老prof x 傾計
狼人仲喺到
好完滿
呢套我最鐘意, 個故事好豐富, 同埋同你講一樣, 新舊同場
之後Apocalypse都OK嘅, 我自己覺得Logan完都唔錯

Dark Phoenix真係唔掂, 不論係成個故事定打鬥場面都唔得
身為半個fans都覺得幾心酸
改拍好似唔關事
因為第一次拍得太屎無眼睇先翻拍
點知成本上漲又無助谷票房,最後蝕得仲金
原來結尾係响太空打外星人,同女權隊長撞橋
所以前排因爲檔期近啲人不斷拎兩套黎比
迪士尼點會比個反方向嘅勁敵打自己英雄
一套CM就幫佢賺十億票房,又附合晒左膠價值觀
幾大都攬住佢
黑鳳凰成套都唔掂,唔止係個ending,真係無謂推個責任落迪迪尼到啦

利申:非常喜歡 First Class 同 DOFP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞