《銃夢:戰鬥天使》Alita:Battle Angel 電影週邊討論區間 (14)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
得普通智能電視
係咪google算
電視有冇4K?
陰公
解像1366 x 768
咁樣itunes同google正片冇分別
hd都應該去到1080p
如果電視有4k又應該買邊款
Thanks
實體碟照買4k
有4k就睇返4k版,不過唔知你用4k bd player 定 apple tv 4k
如果有player最簡單,直接買碟收藏同睇
itunes版都齊dolby vision同atmos,已經夠用但要睇電視係咪support
ipad pro出電視其實唔太建議,睇一套戲都要用10~20%電量,同埋未升ios13係食唔到atmos

另外某啲三星電視更新完已經有埋apple tv,可以參考條link
https://www.spill.hk/audiovisual/samsung-2019-apple-tv-app-airplay2-update/
碟買4k+bd
如果有ps4其實可以睇到bd,唔洗買digital
補充返
碟同itunes版其實都有dolby vision同atmos,但出唔出到個效果係睇返電視同喇叭有冇support
4k電視就算冇vision都會有hdr10,後者更普及但色彩表現比vision弱
至於dolby atmos可以靠外加喇叭/soundbar去支援

而碟個bit rate會比itunes版高,理論上畫面更細緻
另外itunes睇要streaming時先有4k,dl睇都係得1080p

有興趣可以睇下條link 碟同itunes比較嘅部份,不過其他資料就有outdate
"7. 與 4K Ultra HD Blu-ray 比較,iTunes Store 4K 電影 @ Apple TV 4K 畫面水平如何?"
https://unwire.hk/2017/09/28/apple-tv-4k-review/wireless-home/
好詳盡嘅解釋
唔該晒巴打
學到野
用ipad pro睇係咪有曬d功能
睇條link
找出你的裝置能夠播放的影片品質
https://support.apple.com/zh-hk/HT207949
其實好睇你準唔準備黎緊一段時間都會上網買/租電影睇,如果會就強烈建議買部AppleTV因為佢最貴百零蚊(有啲$78)已經買到一套最新4k電影,買碟要大約$270所以係平成半,但當然樓上都講左如果有追求碟既質素係會更好,其他串流服務相同價錢都只係講緊得1080p
貪方便都係用itunes買片
成日有特價真心好抵玩,$78已經好多戲揀
而7月日日都有一套上年嘅大片限時$48特價
上星期水行俠$48好抵玩 仲要有埋IMAX畫面
除左價錢抵,itunes版好多戲都跟extra
同買碟一樣可以睇埋幕後花絮、製作特輯之類
不過要補充返就係迪士尼霸權連itunes都避唔到
迪士尼啲片就算係有出4k,itunes絕大多數都係得普通hd
例如復仇者、迪士尼動畫、公主真人系列之類
而家有最新果集職業特工隊 $48
唔該晒咁多位巴打
見7月尾話銃夢4K藍光上市(港、台版),諗唔到連登有人討論仲咁多個post。

上嚟貼下嘢先:

有限量版
請受小弟一拜
其實唔難,普通版我喺博客來買,直送香港唔貴。

跟住見到有限量版,心諗死就死啦,上forbiddenplanet.com買咗用集運寄返嚟,都好似係百幾蚊運費到。
限定版
itunes竟然翻兜2016戲
你的名字 $48特價
買電影點可能揀google㗎
又冇4k 又冇杜比又冇幕後花絮又唔係平
iTunes仲要好多都冇得租,一定要買
你唔幫襯iTunes就算買碟都貴過人,藍光動畫片多數過二百
所以最近iTunes 78蚊就買到算神蹟
即買超人特工隊先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞