[送終條例]我去過北京法院旁聽 我真係去過

230 回覆
6425 Like 22 Dislike

仲記得讀Chinese Law嗰陣我都好shocked原來中國乜嘢人都可以去考司法試,完全唔使經過legal training, 就咁自修通過考試就得 (當然合格率好低)而有啲法官係退伍軍人嚟,又係可以唔使接受過legal training

題外話,香港magistracy既review機制都係同一個magistrate聽返,不過當然仲有機會可以上訴到CFI
有親戚係大陸打過官司
聽佢地講話要唔知點樣將個case整第二個區審
因為識個法官
我聽到真係O曬咀
原來有呢啲玩法
Undergrade?
Undergraduate下哇
Cls...
你可以直接改
所以送中條例除左個人自身問題、商家問題,最大問題係香港已經唔會再係一個法治社會
作為踏左半隻腳入法律界嘅人表示好心酸
冇左D商家佬
你估香港仲有今時今日嘅地位?
只會連支那二線城市都不如

況且條條例唔止影響商家佬
普通人都有影響
只不過首當其衝係佢哋
哩個post係咪應該譯做英文俾鬼佬睇?
.............
支那其實人權最好,又無死刑
最多都係被自殺,犯罪率黎講支那係好低

你有見過支那狗去遊行嗎?
然而香港要比支那管治,比班野蠻人管治香港點會有出路
又黎鳩嗡當呼吸?
1.大陸官司分一審同二審,只要你肯一定會俾你二審上訴;
同時如果對二審結果不滿可以申請重審,除非有好有力既新證據否則一般係唔會批你重審,重審唔批你可以申請檢察院抗辨,不過呢個方法就更加難,所以基本上二審已經等於終審
2.大陸法院全部都錄影網上有得睇,有邊個法官會on9到著便衣上庭啊?
另外大陸打官司絕對有得打,前題係識人搭通天地線
大陸啲法官響jobsdb之類嘅地方請架炸
你都apply得架
屌那星 真係cle
判狗人道毀滅?
好似好多法官係無受過法律訓練
好多軍佬公安做法官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞