杜完牙根 牙套碎撚左...

210 回覆
171 Like 13 Dislike
上邊有自稱做過牙科診所既巴/絲打話種完牙隻牙既螺絲植入骨內後骨會增生,埋左口應該唔會鬆返喎
一日隻牙仲有得救都唔好考慮mock or 對隻牙做啲太大傷害既treatment la
我唔知你哋睇吓個價錢係點
但係我喺嗰邊四萬蚊兩隻連埋整牙套
我係搵專科
牙根一次就整好曬兩隻
所以我到而家都唔明點解香港啲牙醫 要一隻分幾廿萬次
嗰邊專科都係四萬蚊兩隻連牙套我覺得唔過分
牙醫溫柔又靚仔
整完冇痛過
牙套都係
我自己就一定推介喺香港都係搵專科
少啲首尾跟
其實種牙係侵入式手術
可以避都盡量避啦
種牙入咗骨就唔會鬆?
連登日日都一大堆加句牙科診所做過就以為自己看透世事
牙你老母
石蔭 梁世民
尤其係杜牙根,一定建議搵專科。
牙冠其實最大部分既工作都係送出去比Lab做。專科差別主要係美觀果邊。
但係杜牙根就真係純手工,科技幫唔到啲野,好睇醫生既個人技術同經驗。
而偏偏牙根又係成個隻留唔留得耐既根基。牙根啲細菌清得唔乾淨,上面整得幾靚隻牙都係幾年內玩完。

所以杜牙根,尤其大牙,強烈建議搵專科。
D 無醫德既牙醫先會幫人成口種
就算成口都無牙都頂多上下各種4-6 隻就夠
點會車少D?全瓷同CoCr一樣,都要上瓷粉,CoCr可以做到0.3mm,全瓷一定唔得。
但係睇過兩個牙醫都無話杜完唔落牙套會碎牙嘅?
宜家full zirconia 車1mm就得
整左隻牙套四年 甩過二次
一次因為食白兔糖痴左出黎
一次食椰子糖痴左出黎
但點都唔會咁爆啦
平時都無就住唔用個隻牙
Lava仲可以0.5添,但係點都厚過CoCr
我有隻門牙死咗神經線黑咗
平時冇今日特別痛冇感覺
睇政府牙科 排咗半年後杜牙根
而家睇完你哋嘅comment有啲驚
會唔會唔整好過整
我有隻門牙死咗神經線黑咗
平時冇乜特別痛又冇感覺
睇政府牙科 排咗半年後杜牙根
而家睇完你哋嘅comment有啲驚
會唔會唔整好過整
除非你隻cmc lingual/palatal同occlusal都唔包porcelain
如果唔係都要車1.5mm左右,先mask到底下金屬色

occlusal車唔夠1.5-2mm, 實俾lab彈模
我而家都諗緊,好似唔整牙套仲好
隻牙又會磨細左,又好似唔係真係咁硬...
旺中16樓姓何既牙醫 好後生好細心 (醫生好好,但但個姑娘好hard sell亂鳩咁點你照X Ray ,有咩野聽到醫生話需要先去做,唔好聽個姑娘廢up)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞