杜完牙根 牙套碎撚左...

210 回覆
171 Like 13 Dislike
求救!!
我右邊有兩隻牙 最入兩隻 蛀到好深
做杜牙根+全瓷牙套
一年都唔夠 牙套甩過兩次
尋晚食食下烏冬都碎左一角 仲吞撚埋
宜家隻牙好刮
巴絲有無荃灣/葵涌/銅記 好手勢牙醫介紹?
同埋有無人試過咁?係咪多數要重做牙套
碎你老母
有咩問題?
你快啲去搵牙醫啦 你當連登萬能?
連登仔勁過牙醫

(好似係)
巴絲有無荃灣/葵涌/銅記 好手勢牙醫介紹?

人地咪問你地有無好介紹
跟手去睇囉
係唔撚係睇埋先吠會死呀
入面又唔係門牙,咁都用全瓷
我上年十月做,係左邊最入果一隻
一樣杜+全瓷牙套
到依加都無問題
你肯定係真係當佢真牙咁粗用
其實係唔咬得硬野
大大力咬骨/硬殼係有機會整爛佢

荃灣你可以去睇下許兆東,我覺得算幾有醫德既(不過我好耐無睇佢啦)
我果隻牙套係...養和做既
牙你老母 碎你老母
兒登真係好多小朋友
定而家啲人真係咁大壓力
6隻大牙都要杜 而家真心覺得uu事
點解唔搵返個醫生跟?
夠鐘食藥啦你
出po就係想問有無咩牙醫介紹
整個牙套都好海鮮價 唔係幾十 係幾千
北角七姊妹道有個4500全包
未聽過病人投訴
唔當得真牙咁粗用
咁慘架咩 擺係到用黎裝飾?
我平時用開左邊咬野 右邊自從杜牙根都無乜點咬野
最多咬珍珠奶茶啲珍珠
加上人地整完都可以用5年以上
所以我先懷疑我本身個牙醫用啲料又唔好
一年甩兩次 仲要今次崩埋

唔該曬你
巴打要配一配眼鏡
咁你最尾係剝左佢
又唔好話裝飾咁極端
日常飲食普通肉類蔬菜冷熱飲品果d 全部係無問題既
咬硬果殼、海產甲殼果d 先係有機會爆
你問牙醫,牙醫會答你其實用真牙咬呢d 都係有機會爆架

至於裝牙套個原因其實係有d尷尬
裝得牙套係你隻牙已經蛀到入牙中間只補表面已經無用,但又未至於空心到隻牙唔要得,咁呢個時候你要選擇 [杜牙齦+裝牙套]、[剝左佢植牙]或者[剝左佢由佢空左個位]。

如果想留返牙用得幾耐得幾耐,就要鑽開你隻牙整死你隻牙中間d 神經同血管之後注入返d 填充物料
呢個時候隻牙技術上係「死」左,因為唔會有血到
而因為「死」左,你隻牙會慢慢變脆弱,會咬到裂
所以用牙套保護返佢延長佢可用時間
技術上隻死牙牙腳都重係你口腔入邊,再加牙套保護,咬合力係好過植牙,咬一般野係無問題既

植牙係剝左你隻牙後,係牙藏骨度鑽洞然後你隻人工牙底部有螺絲位,扭上咁樣植
因為係扭落去,你日日食野咬野係會鬆同埋咬合力無咁好
(利申: 我自己未植過,但所有朋友都話植完隻牙會鬆,咬合力無牙套咁好)

當然,最後如果怕痛唔想杜或者植又或者覺得俾幾皮隻牙都做唔返100%原裝效能,係可以剝左佢由佢留空既
甩二次應該係個牙醫裝得唔好
不過我同時諗到,係咪你個牙齒分佈/額骨問題令到你咬野有d 習慣而令到果個位咬合果陣好食力呀
你遇到醫生可以問下佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞