杜完牙根 牙套碎撚左...

210 回覆
171 Like 13 Dislike
全瓷都有分幾種,暫時最硬應該係zirconia
真係怕碎咪做返全金屬,不過樣衰d
西灣河有牙醫做到好靚 我十幾歲嗰陣跌碎咗兩隻門牙 一直都未出過事
用左一兩年就碎牙套既人,其實會唔會係個醫生用左大陸料去整個牙套?
我隻大牙5年前杜牙根,跟住一直冇就住黎食野,
本身又鍾意咬排骨同雞軟骨,咁多年都冇事。
不過當年杜佢一隻都要萬幾銀,好鬼肉痛。
crown關醫生用料咩事 畀lab整
大牙整full porcelain
有3種 全瓷 , 半瓷,同不銹鋼。
全瓷係最新既,都係最貴,而且用全瓷隻牙要再磨細少少,個牙都會厚身啲。但係全瓷係最靚同真牙無咩分別,有啲靚既全瓷仲硬過真牙。

半瓷 出面係瓷,入面係金屬(銀) ,姐係傳統果款,缺點係用耐左,牙肉收縮左,隻牙會有條黑邊出左黎

不銹鋼,唔使講啦一般都唔會用係前牙,用係大牙多
牙套如果冇咩問題使唔使357年保養下或者換?
個牙套8年前整
有時覺得佢會鬆甩出黎
萬巴
我右邊最尾果隻蛀到無乜淨
左邊兩隻都有個窿,點算好
荃灣沙咀道韓雋疇睇過唔錯
牙套易甩可以關牙醫事(車得差),都可以關你自己事(隻牙太短/咬合差),所以人地唔甩你甩未必一定代表你個牙醫差。

物料質素唔關牙醫事啦,都係lab整,但大牙用全瓷未必係最佳選擇嘅,樓主隻牙套既然易崩,再整就唔好用全瓷。

上面啲回覆好多叫人剝牙,咁剝唔剝係好個人嘅,但自己啲牙剝一隻少一隻,有合理希望救到同經濟上負擔到,我一定會想救囉。
呢個我都睇開,真心唔錯,ching 識貨
原來都有咁樣分,長知識!
純甩套難啲告到,如果甩個牙套就俾人訂,香港應該冇晒牙醫。而杜牙根告唔告得入同專唔專科都冇太大關係。
養和幾錢?
全瓷點會甩色?
咁全瓷最似真牙呀嘛
係囉 老左仲要無牙食野好慘
我杜完個牙醫無幫我落牙套
之後咬碎咗隻牙
唔好信呀,我有朋友整完,5年左右又要整個新牙套
植牙
好撚柒
咁入,鬼睇到咩
我兩隻門牙都係用半瓷,同事都睇唔出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞