[獨遊] 名古屋二日一夜、東京四日三夜

90 回覆
19 Like 2 Dislike

名古屋的特產,好多送左給人,反映話好好食
但買唔到好的味僧

去到東京就轉去上野御徒町 Super Hotel ,今次間房比入谷口的大,而且附近好多食店和金券屋,仲有吉弛超市、 Uniqlo 和 GU

早餐就一般,入谷口那間 Super Hotel 好食好多

唯有出去食餐好先返酒店

基於在羽田落機,未有時間購買東京 Metro 72 小時地下鐵車票,所以一出門,就先去上野買左呢張票先

今日去江之島和鎌倉,先坐東京 Metro 去日本橋站,再轉上野東京線,企左 45 分鐘先去到大船站,中間已經唔係停好多個站
行程?
睇落去就知
舊雞凍左一定好重油膉味
JR上野站已經可以直接撘上野東京線
我呢幾日都喺東京
留名
有地下鐵票,
去到日本穚那段唔洗額外洗錢
不過行到
日本橋那面好多出口封左,要兜好多路先出到
黑人問號
點解唔直飛名古屋 回程東京返香港
還是一定要坐CX 所以先咁plan

好辛苦先來到籐沢,率先買左 700 日元的一日票,方便坐湘南單軌電車、江之島電鐵、JR 鐮倉出番去大船站個程

來到江之島,有少少肚餓,所以去江之島之前,去 Lawson 買左炸雞食,外脆內暖,價錢唔貴
你呢個問題問得非常好,我都好樂意解答你呢個問題

因為 CX 的 DSE 優惠,只限福岡、大阪和東京(成田)機場進出

如果要唔同點進出,例如大阪入、東京出,就要上客服中心先出到票

再加上 4 月當時唔係好確定能否 5 月中如期出發,所以差唔多優惠做到最後一日,先趕上尾班車在網上出票

要用到這個優惠,又要上網出,唯有選東京(成田) ,大阪相對比較煩
其實計返條數
坐新幹線往返名古屋<=>東京
條數應該差不多HKD1600~1800
個DSE優惠 其實仲有無意義

BTW 我諗坐廉航好似仲方便
江之島和行山差唔多,可以消耗一個上午

首先要行入去大街,差唔多要 15 分鐘

島上最多的是神社,第一間會經過的是江島神社

來到江之島,記得買扶手電梯 package ,上山無這麼辛苦,而且可以買埋暸望搭的入場卷

行到中途,見到「男梅」雪糕,忍唔住買左一杯來食,幾酸但開胃

跟著來到一個花園,

你係咪由日本橋地鐵站行去JR東京站,再搭上野東京線?
樓主去旅行點可以去到6日4夜
如果廉航同傳統航空公司相比,價格上一定無什麼優勢

而我點解選擇傳統航空公司,是基於我朋友的一次慘痛教訓

我自己無坐過廉航,所以那個朋友一定唔係我

他今年 4 月和另一半去東京玩,坐雲呢拿,去程無什麼問題,

回程就大獲了 ,當時香港落大雨,飛機不能升降,

結果班機無法在香港降落,先去左高雄加油,再飛番東京

結果要取消航班,一個星期之後先有機位

於是我朋友要搶 Jet Star 單程回港機票, $4800 一位

還要第二日先出發到

好在封延誤通知係寫天氣,所以可以找保險公司 claim 回

我當他本身 $2000 機票來回包 20KG 行李,現在變左成差唔多 $7000 一位,還要貼錢買難受

所以我自己首選都係傳統航空公司機票,而且由於一年出一次國,我覺得唔洗就住就住
係呀,不過好多出口封左做裝修,要兜多好多路先出到八重洲
本身成個行程就 5 日 4 夜 ,坐凌晨機去東京成田 ,點知被 upgrade 去羽田 ,搭車節省唔少錢和時間

名古屋就 2 日 1 夜,由第 1 日中午玩到第 2 日的中午,在丸之內住 1 晚

之後返東京 4 日 3 夜,第 2 日晚上玩到第 5 日中午,在上野御徒町住 3 晚

由於搭新幹線直達兩個城市的市中心,所以可以節省唔少時間,玩到盡

上到暸望搭,景色的確唔錯,直接睇相就可以
天氣唔錯
上野 往 大船 918 yen
東京 往 大船 799 yen

慳得好少
其實係大船站已經可以買到嗰張700yen一日劵
可以直接係大船坐 湘南單軌電車 去 冮之島站 ,再步行去江之島,唔需要去籐沢站
我自己應該記錯左,自

應該係在大船站買一日卷,

再坐湘南單軌電車去湘南江之島先至對

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞