逃犯條例meme

777 回覆
4154 Like 104 Dislike
up mud
Push
加咗英文
各位巴絲我整咗張英文懶人圖,如果覺得有用可以分享俾外國朋友睇

用Country ball會唔會好啲
其實我畫畫好渣又唔係好識用啲繪圖軟件,整到咁已經好叻
唔知你見唔見到我suggest嘅翻譯啦
CCP我驚有人唔知咩來
港共點解我話叫 CCP Royalist 係有少少美國獨立戰爭嘅reference (保皇都係來自嗰度)
HK gov都ok嘅
Fuhrer Xi就更加明顯係納粹嘅reference
好過叫Winnie the Xi
其實每一張meme都有自己format 有自己既用意,從來都唔係淨係你所謂"利用一啲大家相熟嘅野影像,配搭啲caption帶啲訊息畀大家“咁簡單
如果所想衝出香比全世界睇到依一堆meme,唔該搞清楚啲format,唔係最後出到黎尷尷尬尬比人笑就食得屎。
至於有咩錯樓上有巴打講左 依到唔講咁多。
結論係,未了解清楚件事唔該唔好衝出黎柒。

最後重申一次
我超級支持樓主既做法,但麻煩大家唔好亂鳩咁黎,因為錯左柒既只會係咁多位。
仲有想負評既朋友,方向好但用錯方法,對件事都唔會好。自己諗。講完。
[img]<blockquote class="imgur-embed-pub" lang="en" data-id="a/SKmcOLx"><a href="//imgur.com/SKmcOLx"></a></blockquote><script async src="//s.imgur.com/min/embed.js" charset="utf-8"></script>[/img]
屌唔識up圖
樓上個d咁醒睇到d人亂用meme不如自己整返個岩既出黎
淨係係到指指點點對件事無幫助
既然你地知點用求下你地整之後俾人send俾d外國人睇
巴打係邊度搵高清版連狗
多謝你 轉頭改
將英文嘅meme up上去9gag reddit呢啲外國論壇點睇 起碼比啲鬼佬對件事有興趣
oh 完來唔係呢個post講
港共: HK CCP royalist/HK Gov
元首德文原文係Führer, 不過無咗兩點應該都ok啦
加咗英文
唔知你見唔見到我suggest嘅翻譯啦
CCP我驚有人唔知咩來
港共點解我話叫 CCP Royalist 係有少少美國獨立戰爭嘅reference (保皇都係來自嗰度)
HK gov都ok嘅
Fuhrer Xi就更加明顯係納粹嘅reference
好過叫Winnie the Xi
多謝你 轉頭改
oh 原來唔係呢個post講
港共: HK CCP royalist/HK Gov
元首德文原文係Führer, 不過無咗兩點應該都ok啦
即係原來連登用英文都有罪
你不如直接響時事台開個新post啦
呢啲post又唔見香港01抄?
垃圾喉舌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞