逃犯條例meme

777 回覆
4154 Like 104 Dislike
加油
咦乜歐盟唔係市場咩?歐盟市場大啲定大陸市場大啲呀撚樣

HK Government be like
三毛
九月六日定係六月九日
完全無所謂眾人皆醉我獨醒嘅諗法原來指出問題唔得

原意原意。語言嘅原意都只不過係用黎溝通。如果只考慮原意,5p 字係無問題

memes 先所以係memes 就係因為佢有晒格式,好撚易認。而佢個格式通常都係好配合到幅圖,就算唔知成件事嘅context, 幅圖都表達到個中心思想。一改咗個format, 就會破壞咗memes 易睇易明嘅特性。

依家唔係一個人用就set 死咗, 而係當佢變成meme template 個下就已經係有相當嘅人氣,已經係個個都咁用。除非你個template 更加合適,否則唔跟template 就同錯grammar 一樣。

比卡超個template 個笑點在於一條友做嘅事明明有直接嘅後果,但發現後果個下又好驚訝。係笑緊條友弱智,唔考慮後果做柒嘢後自食其果。

而上面有個完全係單純表示自己驚訝。笑話最基本個buildup 同punch line 都無.

memes 唔係有信息就叫合格有圖有message 可以係大把唔同嘢。照你個標準,youtube thumbnail 又係memes, 宣傳單張又係memes, 甚至一個photo caption 都係memes.

如果你覺得因為係反逃犯條例就唔可以批評,要幫佢含到雪雪聲嘅,我都無嘢好講。

只問立場不問對錯
因為話錯又唔講咩先係正確的meme
Push
push
咁都叫含到雪雪聲
我純粹覺得個個都努力去推動緊件事
之後同你講 你錯撚咗grammar 就拍拍蘿柚走撚咗去
之後就企係個高地笑人個誠意 就係好好啦喎?

仲有就係, 我覺得用grammar 嚟比喻 因應二次創作衍生嘅野係一個唔係太適合嘅比較

咁變相同standard 咗 呢張圖 就一定要咁用

明明只不過好簡單想draw attention

定係你覺得整meme嘅野都係要有考試測驗?
有啲料到
仲要企係上面恥笑人地
推 6月9見
唔好鬧交啦

我啲劣作係想引大家交流下,有咩唔好嘅多謝指正

拋磚引玉,吸引到啲高質作品就好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞