放學ICU孔祺雞中學係賊 多圖有證據 又開黑店呃人錢

314 回覆
1014 Like 22 Dislike
陳x?
你爆佢做ptgf都仲話好睇,佢偷嘢關我撚事咩,又唔係有咩證據
Push
我信樓主 因為細細個住大埔佢個人品已經好差
同你同屆
Who?
我自己間學校上一任就係呢個人
咁聞說當年佢個朵就叫滅絕
入面所有人真係民不聊生
好在係我入讀學校個年已經換走咗佢
因為每當我諗起呢件事都會氣上心頭,所以行文凌亂,希望大家見諒。

然後我有幾點想補充:

1) 就著孔當年偷盜多位同學財物,希望她可以向一眾受害者道歉。我從頭到尾的意思是,火雞姐都成功被公審,她亦算有承擔出黎道歉。我完全不是幫她開脫的意思。既然如此,為何我就不可以要孔道歉,孔的為人有更多人證明她有問題,例如已有人指出她小學也有偷竊。

2) 此外,雖然事隔幾年,梁老師都已退休,但我仍極度希望得到學校回應,承認當時「譴責受害人,放棄搜證」做法錯誤。

可能部份舊生覺得梁老師是一個好老師。但,抱歉,就著他「譴責受害人,放棄搜證」,如此息事寧人的做法,我絲毫感受不到他的好。尤其當年看到他,不斷指罵另一位受害者沒保管自己財物,鬧到佢喊到豬頭咁,其他老師同學都有見到。我不否應梁老師擅於與學生打成一片,但就此事,我只見到他的冷血。
上面有人指,他說自己是採用「寧縱勿枉」,可是他縱的是兇徒,枉的是受害人。

相反,當年有位風評稍參差的陳xx中文老師,也意識到事態嚴重,主動向學生蒐集資料,並向訓導反映,又有主動安慰學生。你們可以去 Inbox Conrad Leung,問他當年有沒有這樣罵過那位受害者,他退休之後都認得那位同學。

3) 證據方面,隨著當年校方不了了之,息事寧人,既不搜證,又阻止我們翻查cctv。的確難有直接指向性的證據。但隨著愈多人的留言亦證明孔祺人品甚至家教也有問題,已經有人指出她小學盜竊還要死撐。我只能說只有受害人才清楚她的犯案手法,令我們很相信是她。

我們受害人當年都未夠18歲,不知道出面的天地有多大,不知道如何正確處理,因為連學校也隱惡揚善。火雞案件10年後才被揭發,都成功申訴。我今日醒覺並變得強大,要求學校正視,就代表當初不敢作聲是受害人的錯?
做乜撚嘢

Who
學校可以黑暗成咁
我係咪發緊夢
個post 好多師兄弟

好細個喺公園玩佢撞到我 仲要啤住我 淨係記得佢話:下你知唔知我係邊個呀知啦 知你出咗名係賊婆
有冇得分享下
有幸俾佢教過兩年好掛住佢金句
你成埋圖無一幅可以做證據,間接都無,點樣開CCTV幫你搜證 ?

你都話已經有老師幫左搜證,咁有無搵到似樣d既證據可以等你攞出黎指證佢?

當年有人落雨拎人把傘都俾人訓導屌到仆街,你話有人偷銀包訓包庇,真心唔信
人地咁多受害者inbox 我話老師唔處理,唔警告啊,唔同全校講,實係屈你間學校叫我收皮啦,護主都用下腦啦
我話其中一個偷人偷既位置有CCTV,查看可能會知係邊個,但學校唔比睇,睇下會死?陳老師係問同學事發經過再同老師溝通。
我咪問你有無實質d證據囉
又係你話有中文老師幫手做左資料搜集,咁搜集左d咩
定係有老師幫手又搜左證,有曬證據證明係佢本人偷訓導都無action 先

你講左咁耐都拎唔到證據出黎,我質疑你肯定係叫護主啦
係我地受害人未傾好係邊個前,各自既案發都係被訓導叫我地收聲,
CAP晒受害人對話都唔信,冇野好講,你咁鍾意學校自己慢慢鍾意,唔關我事
我L有話你地無俾人偷野
我問緊證據啊證據

between 我當年唔係d咩乖學生,呢單俾我玩應該會直接威脅訓導話報警
6D班孔祺同學
我有一日無啦啦吾見左部字典機
跟住孔祺當時好好心幫我一齊搵 我當時仲覺得奇怪 因為我地唔算話好熟
睇翻覺得同其他受害者既遭遇好似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞