拉 麵 / 沾 麵 集 中 交 流 區 ( 7 )

1001 回覆
19 Like 9 Dislike
豚骨係香港有邊間推薦?
最好係同路人 想用港幣懲罰佢
我覺得黑岩個湯底幾正
不過個麵係垃圾
麵匠風龍
好食個D通常好少開咁夜
尖沙咀開afuri
不過嗰層成層都係i.t.,不了
有無人食過大角咀博文街個間
即係美麗華?
好似越來越人開d 日本品牌過黎
但味道又做唔足
donki隔籬有戲院嗰棟
幾時開
去東京食仲快
即係the one
唔應該再有呢類帖喇,只應有各區自己嘅白名單帖.
若果唔好食,當面討論研究亦係寬容模式嚟.
香港啲拉麵大部分難食到唔當面𨳒個廚都偷笑喎!
香港最慘係keep唔到水準
周月依家同舊時都差得遠啦

反而黎到香港評價麻麻既一燈我覺得真係好食
我勁鐘意食afuri呀!
周月有一段時期沾汁好鹹得嚟又保留咁上下酸度,個人認為係咁多年以嚟最好狀態

港式嗰啲就係一路keep住唔好食又唔識偷下日本師力求進步㗎喎
個麵唔甩梘都算
又夠膽死乜柒豬骨湯都扮博多嘢
麵款又求撚其咁
雖然個人唔鍾意食豬骨湯但係年中大把人喺博多食到博多豬骨湯幼麵,根本兩樣嘢嚟,當人白癡咩
計政治立場幫襯對家同連鎖店係共業
咁呃人嘅檔同冇要求嘅食客唔通唔係共業呀?

香港一燈⋯⋯都係留返去東京食埋第二次返嚟真係忍唔到口先去試
反正我入嚟係睇日本嘅推介 香港開嗰啲一早冇曬信心
有冇人試左k11 musea間多賀野
終於食咗麥苗 好撚好食

第一次鍾意食幼麵

恭喜恭喜
尖沙咀係咪無拉麵好食
周月其實邊間鋪都有分別...
不過麵質多數時間都keep到

但有一次唔知乜事銅記個間食到我吐痛....
個次食起黎都覺得d麵質怪怪地...
隔左一排再去就冇咩事
另外兩間就keep住有去

一燈香港我反而仲未食過
台灣有食,但同東京本鋪差別幾大下,最多keep到七成
唔應該再有呢類帖喇,只應有各區自己嘅白名單帖.
若果唔好食,當面討論研究亦係寬容模式嚟.
香港啲拉麵大部分難食到唔當面𨳒個廚都偷笑喎!
香港最慘係keep唔到水準
周月依家同舊時都差得遠啦

反而黎到香港評價麻麻既一燈我覺得真係好食
周月其實邊間鋪都有分別...
不過麵質多數時間都keep到

但有一次唔知乜事銅記個間食到我痛....
個次食起黎都覺得d麵質怪怪地...
隔左一排再去就冇咩事
另外兩間就keep住有去

一燈香港我反而仲未食過
台灣有食,但同東京本鋪差別幾大下,最多keep到七成

BTW,周月沾汁就真係唔穩定....
雖然我都冇乜問題,但食得出味道唔太固定...

另外就係比較大問題
好多時候都唔夠熱....300g成日都食到涼哂
IFC開 金色不如帰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞