拉 麵 / 沾 麵 集 中 交 流 區 ( 7 )

1001 回覆
19 Like 9 Dislike

個人認為大板最好食
Tabelog應該信得過嘅
係福岡返黎有D失望比唔到麵道丈六個種衝擊人心既感覺香港最近有冇新鋪開張我又去止下癢試伏
都話咗福岡啲拉麵唔得㗎啦,淨係食拉麵嘅唔好去福岡添呀

不過香港啲麵更加唔掂⋯⋯
去之前已經有晒心理準備但返到黎個種遺憾感愈來愈大
福岡我好似見都係食豬骨湯,無咩特別花晨
係熊本食果間黑亭先係堅難食
有無Ching 去過日本九州試過博多既「一雙拉麵」同埋熊本既「黑亭拉麵」係咪真係咁好食
黑亭非常難食
沾麵一向鍾意食
呢排新開一堆醬油呀雞白湯麵舖,不過都冇期望,やまぐち徒弟間舖轉型做味噌湯底之後好似返唔到轉頭
個問題係點解會失望?係因為個人口味問題定係技術唔及關東圈嗰啲
一双 重口味 好正
香港搵唔到咁濃
熊本間黑亭有冇人試過?
係咪天外天同佢最正
原來上面已經有人話黑亭難食
咁大家有冇其他推薦
好想去熊本食真正既味千拉麵
冇絲打試,唯有自己試,沒有嘗試過的拉麵,我都想嘗試一下

叉燒:
筍/大蔥:
拉麵:1/2
湯底:
價錢:

拉麵不過不失,最正係d筍/大蒽,真係想叫佢多筍少拉麵;另外佢個湯底又係好出色,飲晒成碗係必須,對於拉麵控來講我覺得絕對可以一試
但係香港啲拉麵鋪愈嚟愈悶
根本係拉麵分湯
佢啲筍好正
仆你個街,伏左厚褔街間元祖沾麵
門口就鬼鬼崇崇用貼字痴曬,入到去先有張紙,抹茶就強制收6蚊菜錢,我宜家去左茶樓飲茶呀? 門口痴貼字原來就係寫著每人最低消費,又係入左去先會知。
個tb零服務算,全程落單都係粒聲唔出係度chok樣,唔係聽到佢地大大聲吹水都唔知佢識出聲。

一落等食一落睇著佢個樓面係出菜位一路吹水一路食野,完全沒衛生意識。

個魚介湯得d酸咸味,有d 似好早期果d 沾麵,但完全唔知魚介係邊。 另一個龍蝦沾麵直情痴底。 兩個湯都似係用麵粉較出來多個濃厚。 食完而家都仲有d口乾。

食完都唔知元祖係邊
呢間真係柒碌嚟
呢間野睇廣告都覺得伏 利申:無食過
路經港島西,
去食火之鳥定彩好啲?
火之鳥
彩我覺得普通,要食沾麵不如去周月
同意
彩我覺得係值得一試 但未至於定期會想食嘅程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞