[雲南][邊行邊寫]毒遊初體驗

84 回覆
26 Like 12 Dislike
留明睇靚相
玉龍唔洗去啦我覺得
3碗飯

一日一班,7點或者9點開車
港人用回鄉證要去到先買到飛
上網只可以用大陸身分證
因為真係好肚餓同埋好好食
我見好多人都係5支以上 有人買成箱30支 其實本身冇打算買 但qr車個陣個導遊不停轟炸你話上次有條友冇買打橫落返山 最後我同班fd都各自買左支旁身 最後完全冇用過
今日天未光6點幾就起身等睇日照金山
其實日照金山就係日出既太陽照射雪山而變成金色
咁我就上到天台等日出啦
耐何真係太多雲 遮住左啲雪山
最後等左成個鐘先影到少少

睇埋個金山就翻房執埋啲d去雨崩既行李
落大堂食埋個早餐就等拚車個司機黎
間民宿既老細就整左d叫青稞既餅比我食
佢整左十幾塊呢啲 我食左3塊就飽了
佢話佢知我徒步去雨崩 專登整多啲比我途中食

咁拚車個司機就黎啦
同行拚車既人連埋我有7個,就每人$20
搭去西當溫泉途中既景色真係好靚
個雪山近到就係你眼前
可惜既係架車開得好快 完全影唔到相

而因為搭去西當溫泉既車程都要個幾鐘
所以拚車既大家都不停傾計 由唔熟變到好熟
之後仲一齊徒步雨崩 成程有講有笑
佢地分別唔同年紀 老中青都有
唔同背景職業
有黎自北京既醫生
有黎自廣州既業主老夫婦
有黎自東北既年輕人
有黎自湖南為生活不停掙錢自顧人仕
大家訴說著不同的故事 而每個故事都好精彩
當中更有人16歲便出黎掙錢 唔問屋企拎一分一毫
自己都唔好意思咁大個人仲要屋企人養(讀緊大學)
仲講左好多野 太長不能盡錄
相信同呢班人相遇會係我呢次旅行難忘既回憶
講到呢度就講下徒步雨崩
雨崩其實係雨崩村,分為上村同下村
而雨崩村就有3個景點,冰湖 神瀑 神湖
冰湖就係上村
神瀑同神湖就係下村
而雨崩我會玩3日,玩冰湖同埋神瀑
咁我就會住一晚上雨崩 住一晚下雨崩
再係尼農出黎搭車翻飛來寺住一晚
第二日就翻麗江同朋友集合

咁去雨崩村就普遍都係以西當溫泉作為起點
西當溫泉行去上雨崩就要6個鐘既山
基本上係無限斜路
途中都有唔少涼亭可以抖 當中更有2個補給站
一個係士多

另一個就係賣杯面 同蘇油茶
蘇油茶就$5一杯 味道係鹹鹹地既牛奶
據聞有舒緩高山症既作用
對於高山症 我第一次去咁高海拔既地方行山
結果完全冇事
唔知關唔關之前d藥事

而我全程既糧食就係靠住房個老細比既青稞

途中可以見到梅里雪山
行得越耐個雪山就越近
最後係個觀景台見到個景就更加係世界級

去到觀景台遠望會睇到個村莊 佢就係雨崩下村
到果時就要行多兩個鐘左右既下山路就會到條村

上村:

下村:

唔知點解依家淡季咁多人 上村房基本上full晒
遲黎到村莊既人被逼要去下村住
而我就去左一間冇獨立浴室既房 水又唔夠熱
最後去左廣洲業主夫婦度沖 佢房有獨立浴室廁所

沖完涼就同拚車班人一齊食飯
食完飯吹左陣水就翻房打呢篇遊記

我今晚住既地方 $30蚊一個床位

雖然唔算好靚 但房出面個境靚到$100蚊一晚我都肯
聽日早上再影比你地睇
全菜
早排雨崩火災燒左好多
樓主應該係燒後去?
環境果d有冇破壞到或者差好遠?
去過幾次雲南但最遺憾係冇行過雨崩
唔覺有燒過既痕跡
今次去我去冰湖同神瀑 冇去神湖
只可以講雨崩真係好靚 特別係冰湖
你快啲去啦
我尋日係雨崩出黎 今日都掛住雨崩了
雨崩day2 冰湖
今日7點起身食完早餐
大約9點就出發去冰湖
同行仲有6個岩岩識既旅伴一齊去
去冰湖正常係來回8個鐘
但我地行另外一條路
落到去冰湖下面 正常只可以遠觀
所以用到左時間

一開始行兩個鐘山路就可以去到觀景台睇景

冰湖就係呢座雪山入面

之後大約再行個零鐘就會去到雪山既山腳
即係冰湖大本營,係個平原黎
果度仲有個休息站賣杯面炒飯同一啲補給

停留左一陣就正式上冰湖
由大本營去冰湖行正道只需要一個鐘
但只可以去到觀景台睇冰湖 落唔到去
而同行有個人就帶我地行另一條路去冰湖
條路辛苦好多 同埋要用到少少時間
因為基本上全部都係石頭斜路
但辛苦過後見到個景係世界第一

係冰湖hea左陣就翻雨崩上村
翻到村大約7點
經過時發現左一間香港人開既客棧
佢應該50中 黎雨崩呢度開客棧係佢既夢想
正正因為仔女都長大成人 就隻身黎呢度追夢
飲左杯佢沖既咖啡 吹左陣水就走了
與同行既人食埋晚餐就趕路去雨崩下村
係雨崩下村呢度 我住既客棧叫假日客棧
係我一個黎過雨崩既朋友推薦我住
佢真係冇推介錯
客棧對出就係大大座雪山
個位置近我地聽日去既神瀑
老闆超級熱情 請我地飲佢既私家葡萄酒
我地諗住買個杯面又唔收我地錢
又有得免費泡腳
如果唔係趕行程都想住多幾晚先走
老闆知道我地聽日就走 佢叫我地唔好走住
唔收錢叫我地住多晚先走 陪佢飲酒
炒菜好食
日日食川菜 真係食清D好
Live左
爛尾?
呢幾日都喺雲南 睇下撞唔撞到樓主
雨崩day3
今日既行程係去上午去神瀑 下午離開雨崩村
又係要早起既一日 8點幾從住果度出發
同行連埋我有3個人
去神瀑大約來回4個鐘左右
初時路都算易行 但後半段又開始多碎石
同埋因為之前可能雪崩 有啲路比雪蓋左
咁我地唯有踩過啲雪
初時都覺得幾得意 但落黎既時候就知味道
啲雪好跣 要好小心咁落先得
其實神瀑無想像中咁靚
下次黎雨崩未必會再去

之前plan過去雲南大理
睇完d youtube 遊記放棄咗
無心目中咁靚
值得一去
好舒服
去完神瀑就翻客棧食個午餐
同個熱情老闆道個別就離開雨崩
老闆明知我地一陣要行4-5個鐘出去都叫我地飲埋最後一杯先走

離開雨崩可以選擇原路折返去西當溫泉
或者係雨崩行去尼農 會經過一個大峽谷
最後都係選擇左行去尼農
因為想行新路睇新景 唔想原路折返
二黎原路折返要行8個鐘既路
行去尼農只需要4-5個鐘

好多人行完神瀑,通常會抖一晚先去尼農
咁樣冇咁攰
而我就神瀑完即刻去尼農
去到最後隻腳係好撚痛
最尾要行3公里既大峽谷
個大峽谷條路又窄 又大風
右邊就係懸崖 行既時候又要留意上面既碎石
果時驚到風景都唔敢睇 只係想快啲行完

最後成功出翻黎好感動
就係尼農搭車翻飛來寺住多晚

雨崩之旅告一段落
第二日就去搵朋友開始我既麗江香格里拉大理之旅
如果你地去雲南凈係去雨崩
其實可以係廣州飛去香格里拉
再搭四個鐘巴士去飛來寺
而香港飛就要飛去昆明
咁就要係昆明搭火車去麗江
再搭去8個鐘既巴直去德欽
所以係廣洲飛會快好多 同埋平好多
(香港冇得直飛香格里拉)
雨崩村有間蛋炒飯好好食
記得高登定連登有位巴打玩命冬天行雨崩
畏高既應該死緊
聽講樓豬係中大食唔少女
畏高建議原路出翻去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞