[雲南][邊行邊寫]毒遊初體驗

84 回覆
26 Like 12 Dislike
巴打介唔介意留個tg
5月21日
今日就plan左去香格里拉既松贊林寺同納柏海草原環湖
因為我地幾個想係呢段旅程留下一啲難忘既回憶
所以就選擇左用單車去玩呢兩個地方
我地食完早餐就係古城租左幾架單車

第一站就去左松贊林寺先
我地係古城踩左半個鐘左右就到松贊林寺
就擺左幾架單車係售票處門口
有保安勁好咁幫我地睇住
走既時候再拎翻就得

張飛原價$90
買飛既時候同職員講話唔需要講解就可以平$15
咁我地就諗住入去隨心咁行下 所以就冇要到講解

係入面行左個幾鐘 影下相同埋再行入啲寺
出翻黎拎翻部單車就開始環湖
環一次個湖應該45-50公里
當然都可以比$30入去個草票
或者比$200左右騎下馬
但我覺得單車/包車環湖更能體驗個湖同埋大草原

翻到古城已經夜晚6點半
我地除左早餐冇食過其他野
就九秒九搵左間野食
結論係冇尋日果間咁好食 但都係正常抵食冇伏既

翻到客棧同客棧啲人傾左陣計就訓
因為我地真係好攰 我地買既酒係完全冇飲過既
另外聽日都要好早起身去石卡雪山
早兩年自己去咗十幾日雲南 好後悔無去雨崩 真係靚到賴屎 雲南真係好靚好靚好靚好舒服 可惜去嗰間成日落雨 個人最鍾意香格里拉~ 嚟緊會去西藏 好期待!
同我上年行程9成似

不過你好天過我
我去之前睇天氣預報話會落雨
結果去左兩星期一次雨都冇落
去神瀑路過間休息站定士多嘅舖頭,有冇見到有個好似周潤發嘅男人
唔知佢仲喺唔喺度
ching想問下7月去邊到好玩d or靚d
我1月頭去
差啲死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞