精工討論區 (10)

1001 回覆
5 Like 7 Dislike
睇左GS 成年, 等到出花紅終於要出手
睇到好多巴打都係講又一城間AD 先有咁好折, 係咪其他R 唔到架

手上戴住隻新綠大mm, 想買隻GS 正裝平時著, 本來睇初雪, 新出60週年又幾靚, 而家眼花繚亂中
其他唔知,其實唔使一定買行,水貨價錢平買水,seiko一向我都係買水貨嘅,GS改咗三年保唔知係咪國際保養?自己查查,係嘅唔一定要行

老實精工代理售後服務十分差,所以GS係敵唔過勞力士刁陀,收費貴兼時間長
其實我都諗緊, 會買水, 只不過行個到可以亂入去亂試就鬆人。
水貨其實係咪無話邊間唔好, 因為好怕有事無得追究姐。

水貨都係槍街同土瓜灣個間? 不過咧D時勢又唔想過海,港島有無好介紹?

唔該哂巴打
土瓜灣我買過SBDX001大mm同SBDC005細mm,應該係14年,嗰時冇問題嘅,全部齊全

佐敦都有間入去睇過但冇幫襯過,Watchoutz,但冇點聽過有問題
睇完代理Q&A,關於國際保養

我們保證為錶體(錶殼與機芯)以及金屬錶帶的所有瑕疵提供免費維修與調校,但僅限於手錶依照說明書中指示方式使用的狀況。Grand Seiko全球保用的期限是購買後3年。

如果您要申請保固服務,需出示Grand Seiko保用證書(Certificate of Guarantee),保用證書上並需有Grand Seiko授權經銷商或Grand Seiko服務網成員填寫必要欄位才有效。Grand Seiko的全球保用會由將產品販售給您的Grand Seiko授權經銷商提供。

如果您打算在日本購買Grand Seiko,並且將該產品帶離日本,請務必在購買時索取Grand Seiko全球保用證書。

* 簡易調整與錶帶更換、電池更換等維修可在最近的SEIKO授權服務中心實施。
掂呀, 咁我放心過去買水貨精工。

咧個星期搵日去望下先~
好多款都好靚, 真係花多眼亂
比較吓價錢,GS改咗策略,售價接近統一,如果計埋折扣,行有機會平過水,喺日本Bic Cam、outlet買或者會平少少,要睇有冇特價同匯率係點
超唔該巴打係咁覆我咧個伸手黨

諗緊4月去福岡買定而家入手好 睇定價錢都差唔多
不過最神奇係我之前問過日本朋友買錶, 仲貴過土瓜灣個間標價, 真係百思不得其解
睇清楚要授權經銷商,即係AD,香港水貨舖正路唔係授權經銷商

所以GS嘅策略認真唔掂,瑞士錶售後唔理你喺邊喥買,只要係真錶就可以得到相同服務

勞刁行緊5年保,PAM,IWC嗰啲已經係8年保,GS仲係三年兼要係AD買先有售後服務,認真唔掂
日本買GS或者Seiko呢兩年唔會平過香港水貨舖,只有outlet或者匯率較低有special offer先會平過香港

上年11月我喺大阪臨空城 seiko outlet係見到一隻平過香港,其他差唔多
喔, 睇漏左要授權經銷商先得tim
咁又真,價格又唔係平,但個保養已經咁大分別。個次我仲係尖咀個間專門店到問過SALES,想問下仲有無得買雙LOGO,但佢就答我:" 我地而家得返單LOGO,所以唔知雙LOGO係咪真野黎架。"

不過佢都係好好聲氣既
咁就算, 的起心肝係香港格下價好了

感謝感謝!!
dubble logo要買二手,理論上較近期三幾年內嘅dubble logo GS除咗個面,機芯一樣嘅,咁喺物以罕為貴之下,買dubble logo嘅二手GS好過買新,再過幾年唔會喺市場出現,去日本嘅話見到有紙有盒嘅GS, condition好嘅,好過買新錶,一嚟平好多,二係有收藏價值

我去日本見到隻GS sbgr031有紙有盒,condition好好,睇保用證一手錶主應該係日本人嚟,密底+dubble logo, 210000yen即刻買,呢隻由深澤直人設計嘅第一代GS除咗機芯係9s55之外,好過買新GS

11年錶仍然相當準確,過兩年會拎去抹油保養,跌5K冇得走
行左好耐都見唔到sbgx091
我都一開頭由Double Logo 睇到Single Logo
時間耐左都接受到Single

sbgr031 機械錶抹油都要成5K~!!
咁Spring Drive咪仲貴
同埋你係日本買, 要直接Contact 日本邊黎幫手攪抹油?
唔使,香港街舖唔整GS嘅,要去代理,佢哋send日本,預5K冇得走,之前有巴打整隻GS GMT之類,抹油換零件咁,三個月,9千幾

我拎隻舊版細mm上去整,唔使去日本嘅,抹油兼換零件,900, 整個幾月,隻錶當年買2970水貨 下次6R15嘅拎去街舖整算,換芯可能都係咁嘅錢
維修抹油的話係唔係行水都無分別?
不過買得佢都有愛, 諗唔到咁多
係諗下買單定雙LOGO

唔該巴打咁耐心答我野~!
保養期過後全部收錢,行貨有咭會比個折頭,9折定95折咁,水貨就收十足
好呀,唔該哂巴打
海港城ad 有2隻gs double logo放左出來
HK呢排可以拎到好折

HK個定價同日本定價差唔多,但係日本多數無折
無計

GS真係玩工藝,好似整錶同抹油都係同1個人
早一個月入左隻sbgr201 8折 而家會唔會再平啲
想問下大精工啲保養服務係咪十分差?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞