[平成最後之日】天皇香港時間4點退位

108 回覆
68 Like 8 Dislike
天皇等於皇帝級別

到宜家難以有皇帝出現

你都唔係皇帝你啲嘢關我柒事
開始會放假十日
58歲仲大過佢老豆先繼承

算高齡
咁我又唔會100%實牙實齒肯定金字塔係法老陵墓,始終金字塔搵唔到「法老陵墓」四隻大字

但即使係咁都唔代表可以大做文章,尤其現有嘅證據都指明金字塔就係法老陵墓,係未有新發現推翻之前,呢個解釋係最合理

其實英文有Pyramidology呢個字講啲人將金字塔同神秘學聯想起嚟,認為金字塔唔係人為可以建造

Even in modern times...Pyramid mystics, who believe that the Great Pyramid is a gigantic prophecy in stone, built by a group of ancient adepts in magic. Egyptologists sometimes uncharitably refer to this group as 'Pyramidiots,' but the school continues to flourish despite scholarly anathemas

Pyramidology恃著有啲嘢學術界仲未解釋到,的確係20世紀好有發揮空間嘅,但係最近嘅考古發現,例如我上面講嘅Diary of Merer同埋上年年尾利物浦大學係金字塔附近發現斜坡嘅痕跡都可以進一步證實組別學界嘅推測

到咗21世紀仲信緊Pyramidology嘅真係得啖笑

我都明白人人志向不同,唔係個個人都有興趣follow古文明丶考古動態呢啲野

但係好心唔識就唔好扮識,講埋啲錯嘅嘢啦,最搞笑係有一大班人正評又信咗
不實嘅消息好多時候就係咁樣傳開去
三件有兩件係形代 撈得番八咫鏡形代同八尺瓊勾玉唯獨搵唔番天叢雲剣形代 後嚟用伊勢神宮上貢嘅劍取代

都貼埋圖,你係都唔信嘅話我都阻唔到你,我#93都講咗四點點解認為古埃及金字塔係陵墓

但係你一個都駁唔到就喺到搞破壞,繼續散播偽科學

如果你認為唔係陵墓嘅話你不如解答下我

1)你知唔知道國王谷嘅陵墓係幾時?金字塔又係幾時?兩者時間上有衝突??
2)你點樣解䆁金字塔房間入邊嘅石棺,你會擺個棺材係神殿?
3)你無視左係金字塔搵到嘅Pyramid Texts?點睇金字塔入邊有喪殯銘文?
4)你對於金字塔嘅演變有咩睇法?係你眼中除咗古夫金字塔之外,其他金字塔有乜意義?

最離譜嘅就係世界上其他金字塔類型嘅建築物同古埃及金字塔有乜關係?

去過吳哥窟有做過research嘅人都知道吳哥嘅廟山係宗教用途,咁請問同古埃及嘅金字塔有乜關係?佢哋建造技術同年代同古埃及金字塔完全唔同,咁請問佢哋嘅建造目的對於古埃及金字塔有乜參考價值?定係你認為全世界嘅金字塔形建築都係殊途同歸,不論年代丶文明都意義一樣?

上面係Giza金字塔建築群嘅map 你見到古夫金字塔東面同西面都有一堆cemeteries,佢哋就係我上面提到嘅埃及人早期陵墓Mastaba,裏面搵到各級官員同皇室成員嘅骸骨,咁你認為係中間嘅金字塔唔係陵墓係乜嘢?

[唔係墓室佢係乜既心態]

我話佢係陵墓已經提出我嘅證據,咁如果你認為金字塔有其他用途嘅話請你提出證據,而唔係係到好似維園亞伯咁齋噏

大膽假設邊個都識,問題係小心求證,如果冇證據剩係得假設嘅話,你up乜都得,所以如果冇證據嘅話都係請你唔好散播偽科學

Ps唔好偷偷摸摸負皮啦,有咩證據嘅話就直接講啦
點呀,畀咗一日時間你
搵到證據支持埃及金字塔唔係陵墓未呀

出嚟講下嘢啦
想同你討論下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞