[平成最後之日】天皇香港時間4點退位

108 回覆
68 Like 8 Dislike
有無人覺得明仁兩公婆好可愛
三神器已經成為火影忍著
跟祖傳規距,剩係有皇帝登基先開

從昭和換代至平成之際,曾在1990年的秋天開龕。素山回顧當時:「昭和天皇在位期間長,因此(佛像)是什麼模樣、什麼狀態,當時是在沒有人知道、懷著擔憂的情況下開了龕。」
post twitter ig 刷like
事實係無人知實際用途
你到底知唔知點解D人認為/唔認為金字塔係墓室個原因係乜?
令和會唔會得廿年貨仔
條友好似都六十
想問今晚仲有冇咩live節目關於退位登基既睇下
明仁繼位都五十幾啦
新天皇的加冕儀式會在10月22日舉行,屆時將邀請世界各國重要人士參與,並正式宣布天皇就任,同時還會有儀仗隊伍穿越整個東京市區。

10月呀
唔知
三神器老正都冇遺失過 受災受難嘅都係形代

八咫鏡:供奉佢嘅伊勢神宮經歷過三次大火 有可能受損並且以殘骸狀態保存至今 亦有可能重鑄過 近年好似得明治天皇見過實物 而存放係皇居嘅形代亦係平安時代歷經多次大火 據古文獻記載確認有受損 但無法確認係以殘骸狀態保存至今定有重鑄 供奉係皇宮嘅三神器都長期用專用箱裝住唔會打開所以究竟有冇重鑄真係冇人知

八尺瓊勾玉:冇形代 只有原裝實物 據文獻嘅話應該係三神器最安然無恙保存嗰件

草薙剣(天叢雲剣):實物係飛鳥時代同江戶時代被前後偷過三次 但都搵得返 供奉佢嘅熱田神宮鎌倉時代(1291年)曾經發生過大火但平安無恙 二戰聯軍空襲名古屋 熱田神宮受損 但實物早就搬咗去長野縣嘅松代大本營所以又冇事 而形代就曾經係平安時代末期嘅壇之浦之戰同安德天皇 八咫鏡形代以及八尺瓊勾玉一齊深沉關門海峽 最後淨係搵得番後兩樣神器 後嚟以伊勢神宮向朝廷獻上嘅劍作為形代並且保存至今
埃及金字塔唔係墓咁係乜
旅遊景點
如果我答到你,我就唔洗上連登喇
自己睇下資料先講嘢啦,唔係墓地,笑撚死人啦
其實冇衝突㗎喎
國王谷係新國王時期法老陵墓(公元前11-16世紀),而金字塔主要係古國王時期(公元前22-27世紀)嘅法老陵墓,當然後尾中王國時期第十二王朝(公元前17-20世紀)都有起到幾座金字塔
國王谷同金字塔根本年代唔同冇衝突

古夫金字塔入面搵唔到木乃伊係因為金字塔建成之後幾百年已經畀人盜墓
講緊嘅係公元前2000年嘅事
(你冇睇錯係4000年前嘅盜墓者,唔係羅拉)

事實上現代考古學家進入金字塔之前
金字塔已經被盜墓者進入咗好多次
乜都畀人偷走曬
證明金字塔係陵墓嘅除咗係 King's chamber有個盜墓者搬唔走嘅石棺之外

係古夫金字塔周圍搵到大量嘅皇室陵墓,而係第五至到第八王朝嘅金字塔入面都搵到一啲喪葬鉻文引導同保護法老靈魂到往來世

烏納斯金字塔內嘅burial chamber有金字塔文,有興趣嘅就自己search Pyramid Texts

再者金字塔點解會係呢個形狀其實係有考據,唔係無啦啦就係四角錐體

最早嘅埃及人嘅陵墓係Mastaba

初代金字塔左塞爾金字塔受Mastaba啟發,起多幾層喺上面,代表我威過你同埋法老至高無上嘅權威

跟住起左Bent Pyramid

再之後起起下先變成你哋睇圖片經常見到嘅古夫金字塔

後來經歷兩次中間時期(Intermediate Period)之後由於建造金字塔成本太大同發現容易成為顯眼目標被搶掠而改為係山谷之中興建法老陵墓
但係結構仍然同之前嘅金字塔有相似之處,只不過結構埋咗喺山入面,以山體取代金字塔

所以基於以上四點
1)金字塔嘅形狀係一步一步演變而嚟,最初嘅原型係Mastaba,並非什麼四角錐體以聯絡外星人
2)國王谷同金字塔年代唔同冇衝突,反而有先後嘅關係
2)金字塔内無木乃伊係因為已經遭古埃及嘅盜墓者掠奪,而金字塔内有搬唔走嘅石棺
3)金字塔内有Pyramid Texts,引導同保護法老死後嘅靈魂
學術界一般認為金字塔係法老陵墓

無錯,金字塔仲有一啲疑問仲未解答得到,而歷史學家亦都冇辦法返到四千幾年前睇住埃及人點起金字塔,只可以憑一啲文獻同埋考古遺址推斷,但即使係咁,而家嘅證據都足以拼湊出古埃及金字塔嘅大概畫面

其實講到咁樣,你哋係都唔信學術解釋,反而願意相信一啲故弄玄虛嘅神秘之說嘅話我都冇辦法

歷史學同神秘學嘅分別係在於一個係假設完之後需要證據證明嘅學術方法,一個只係揾出不足、大膽假設之後因缺乏證據作罷嘅非學術方法

其實依家都21世紀啦,科學唔係話勁到解釋到所有嘢,但都冇必要信埋一啲不足為信之説,真係有興趣嘅話就search下,好多野都有學術解釋,如果有一啲唔明白嘅地方,亦都應該搵證據(或者等待日後證據)用科學方法驗證
你叫上面實牙實齒話金字塔唔係墳墓,然後留低粒膠嗰啲巴打情何以堪

事實係好多古蹟連考古學家都唔知有咩用

你覺得金字塔係墓室既理據係乜?就係因為你覺得除左墓室以外無任何選擇?
祭祀呢? 拜天呢?
你知唔知古埃及D人死左個墓喺邊?全部都係埋地下 大量陪葬品 收埋唔俾人打擾
e.g 帝王谷 胡夫老婆 圖坦卡門
你認為古埃及既王特登起個墓室有咁大得咁大之後專登俾人盜墓?
或者咁講 以你既見解點解你認為佢係墓室?
瑪雅金字塔 或者其他有金字塔既地方/文明有幾多個係墓室?
Bosnia 果個我唔當佢係(yet) 亦都唔想加入任何神秘學既論點

btw
土耳其個gobekli tepe 成萬年歷史大家都係推測佢既用途 巴打你引認為佢係乜? 又係[唔係墓室佢係乜既心態?]

話金字塔係墓室既人十之八九都未撚研究過佢入面係咩黎 好似維園廢老咁
人地講咩就係咩

不過巴打你見解獨到 我相信你有你既論點
google華文媒體係方便你睇
驚英文太深你睇唔明

你想要權威啲嘅source有 Daily Mail
The diary of a pyramid builder: Oldest papyrus in existence details where Egyptian workers shifted stones and even how many sheep they ate - and could reveal the secrets of the Great Pyramid of Giza
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3692283/The-diary-pyramid-builder-Oldest-papyrus-existence-details-workers-shifted-stones-sheep-ate-reveal-secrets-inside-Great-Pyramid-Giza.html

英國嘢唔啱睇嘅話仲有美國Smithsonian
The World’s Oldest Papyrus and What It Can Tell Us About the Great Pyramids
https://www.smithsonianmag.com/history/ancient-egypt-shipping-mining-farming-economy-pyramids-180956619/

如果唔知咩係Smithsonian就自己google下

如果你都係唔滿意嘅話仲有wiki
Diary of Merer
https://en.wikipedia.org/wiki/Diary_of_Merer

如果你都係唔滿意,嫌Daily Mail太新聞娛樂化、嫌Smithsonian太學術、嫌wiki係人都可以編輯嘅話,建議你直接去開羅埃及博物館睇古本手札實物

我畀個中文version你
我唔似你,會話人on9
但唔識嘢又想寸人好心就自己上網search下先至up啦
tvbs是但搵幅圖link咗微信公眾號係真
但係佢入面啲內容都唔假
你一search就知
由0年開始計

30年112天
笑撚咗...無知仲恐怖
德仁大仔繼承
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞