[平成最後之日】天皇香港時間4點退位

108 回覆
68 Like 8 Dislike
咁4點去到聽朝邊個係日皇
好似10月登基大典
究竟果三件神器係唔係存在
因為女既外嫁會脫離皇室,好慘
去晒 草剃京 八神 神樂千鶴手到
大蛇出場未?
有冇人日本講下呢幾日有咩特別
學術研究就可以大條道理入人個墓咩 痴線
一位死廢老退休關我撚事
agree 啱啱想講金字塔同埋國王谷
依家唔係亂開佢個墓

講緊嘅係用學術方式研究日本古代一段空白嘅歷史
(呢段空白歷史一直係個迷,依家一直只係停留喺神話階段同猜測,
唔好需要一啲考古證明)
唔係破壞個墓 而係追尋日本民族失去嘅歷史

我相信學術同保育之間應該可以攞到個平衡嘅
三神器嘅承繼人係天皇,你搵金字塔嘅承繼人出嚟畀我睇
即時係複製品我都想睇下
點解皇室可以凌駕於學術
到而家都唔畀考古學家入古墳
(好似而家開得幾個墳「有限度調查」)

三神器又唔畀學術專家睇
即使係保養都要人保養啦

係咪驚人拆穿佢立國神話
都21世紀啦 希望有生之年可以睇到有人研究得到
畢竟日本飛鳥時代之前都好神秘
學術研究就可以大條道理入人個墓咩 痴線
金字塔都係咁喇

agree 啱啱想講金字塔同埋國王谷
依家唔係亂開佢個墓

講緊嘅係用學術方式研究日本古代一段空白嘅歷史
(呢段空白歷史一直係個迷,依家一直只係停留喺神話階段同猜測,
()好需要一啲考古證明)
唔係破壞個墓 而係追尋日本民族失去嘅歷史

我相信學術同保育之間應該可以攞到個平衡嘅
郭沫若都係咁唸,於是定陵就奶野了
其實就算係三神器都需要保護
依家講到三件神器平時放咗喺度根本無人入到去睇

咁我諗一件國寶古物
都應該要有適當嘅照料同埋保護掛
例如金屬要有人幫佢除鏽
保存要監察光線溫度濕度等等
金字塔都唔係墳墓
我想問其實個3件神器係咩黎? 利申日本青
咁金字塔係咩 小弟孤陋寡聞
同外星人聯絡用
仲以為退位儀式會著黃袍添
八咫鏡 實物係伊勢神宮內宮作為御神體 複製品(形代)係皇居宮中三殿嘅賢所
八尺瓊勾玉 實物係皇居「剣璽の間」
草薙剣(天叢雲剣) 實物係熱田神宮作為神體 複:製品係皇居「剣璽の間」
我想成為令和年代的福爾摩斯!
Akihito became a confirmed pacifist, and he remains so today. He has told people his greatest contentment comes from knowing that during his reign, not a single Japanese soldier has been killed in war or armed conflict. @BBC
最滿意嘅事唔係經濟好唔好呢類表面嘢
而係冇人因為戰亂而死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞