話說我踢爆左個濾水器騙局

324 回覆
3524 Like 14 Dislike
00後?
大陸仔

鄭華達 說文晬語 「司」與「公司」
返回

回歸以後,經濟向北望,連語文也以內地習慣為尚。就像「貴司」、「我司」,本是內地用語,現在卻「風行一時」,常見於港人的書信。所謂「貴司」、「我司」,猶言「貴公司」、「我(本)公司」。在公文中,這類省略詞十分常見,例如「貴校」、「貴社」。「校」本指「學校」,例如《左傳》︰「鄭人游於鄉校」;「社」亦有「集體性組織、團體」的意思,就像詩社、棋社、合作社。因此,以「貴校」簡稱「貴學校」、「貴社」簡稱「貴報社」,完全沒有問題。

至於「司」,一開始便是官家用語,或指官署,或指官職。時至今天,「司」的官家味道仍不減,《現代漢語規範詞典》便指「司」是「中央機關部下的下一級行政部門」。「司」在香港,一樣保留傳統的用法,充當部門首長的職銜,例如「政務司」、「財政司」。要言之,「司」由始至終都沒有「公司」的意思。從這個角度看,將「貴公司」簡稱「貴司」,難免有點不倫不類。

鄭華達

(筆者為中文系碩士,語文教師)
巴打有無tg啊?好有誠意搵你揀同裝濾水器
3人,3個月換一個
我都用梗,好像話政府機構同埋學校都有用
我司

一睇就知ON9
難分真與假
我個friend 寫撚咗我個名呀
個sales 第一次打嚟我返緊工,話唔得閒傾
佢問:咁你幾時方便傾
我:最快8點啦
sales: 我哋收咗工啦喎
心諗你有佣分架,咁都懶
第二次打嚟我直頭話唔會買
佢話:你朋友話你屋企有養寵物喎,真係唔試下?
係好痴線架。同學都唔會放過
光和呢
學到野,
推! 支持樓住搞到佢哋收皮
3M都唔係飲得落口囉
我屋企人都係錦🤮入撚左去做.當佢神個拜
明明中學都未畢業.入到去個仆街杜家麟要佢地啲所需治癒師改個卡片全部做大學教授🤷🏽‍♀️你地有冇聽過身為一個大學教授但成篇英文都唔識要人翻譯????
重有個死仆街去澳門跌斷個條肋骨.叫人唔好信西醫.但自己就入撚左去醫院做手術🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️
等天收喇佢.終於有人講依間公司.快啲屌到佢摺埋唔好再比佢害人
我屋企人都係錦🤮入撚左去做.當佢神錦拜
明明中學都未畢業.入到去個仆街杜家麟要佢地啲所需治癒師改個卡片全部做大學教授🤷🏽‍♀️你地有冇聽過身為一個大學教授但成篇英文都唔識要人翻譯????
重有個死仆街杜家麟去澳門跌斷咗條肋骨.叫人唔好信西醫.但自己就入撚左去醫院做手術🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️
等天收喇佢.終於有人講依間公司.快啲屌到佢摺埋唔好再比佢害人
放佢上海關同東張西望加蘋果喇屌
呃埋呃埋自己就住豪宅.信佢既人就比佢害撚死🤷🏽‍♀️
老母戇鳩鳩中咗kangen個sales嘅幻術,係都要買,為咗部濾水器嘈確係無謂

最嬲係今年bonus分得好,年頭先比咗三皮嘢佢
屋企人買咗toray濾水器,
直接裝喺水龍頭出水位,自己換濾芯,
呢啲有冇用?
點會係衰野, 原理係好架喎, 只係幫助係咪真係咁大, 就睇你點睇
舊時邊有D咩濾水器, D 廢老咪又係長命百歲阻住地球轉
我都覺得而家D人愈黎愈脆弱。生完仔又要食咩補品,果頭近又要養生。
但D鬼佬又天生天養咁(可能我見識少)
但係英國道頓果邊會唔會仲有跟進?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞