[9up數學] 咩叫維度? (數學角度)

136 回覆
45 Like 1 Dislike
呢篇係一篇短文, 應該兩個post之內會講完

好重要的係, 我地唔可能將所有概念都用物理或者感知世界上的野去形容, 呢篇文的角度係由簡單數學的角度去解說: (如果有興趣深究可以睇references)

如果用一個非常intuitive的講法形容dimension, 就係"我地需要用幾多個variables去形容整個世界"

例如 real line (R), 每一點都直接搵個real number代表佢, 咁我可以一個variable表達哂, 所以 real line係one dimensional object.
同樣道理, 我地需要兩個variables去概活一個real plane (R^2), 每一點可以寫做 (x, y), 所以我地要用兩個variables去表達成個R^2, 所以 R^2 係 2 dimensional
同樣道理, R^n 有n個coordinates, 我地用 (x_1, x_2, ..., x_n) 表達D點, 所以 R^n 係n-dimensional.
而 2x2 real matrices由於有4個variable, 所以佢係一個 4-dimensional object.

當然呢個講法有D唔precise, 呢度介紹三種基本的dimension的定義 (小弟非專家, 深D的等班專家解答)

---------------------------------------

A. Vector Space

讀過linear algebra的一定唔會陌生, 可以跳過

簡單黎講, vector space的dimension係我地需要有幾多個coordinates去形容佢, coordinate係指vectors的linear combination (即係 a_1 v_1 + ... + a_k v_k 的樣) 的coefficients
我地希望呢種表達係唯一的, 呢一種特殊的set of vectors我地叫 basis:

(check basis的方法:
(i) 所有vector都可以寫做呢堆vector的linear combination; &
(ii) 如果 a_1 v_1 + ... + a_k v_k = 0 則有 a_1 = ... = a_k = 0)

例子:
1. R^2
{(1, 0), (0, 1)} 係一組basis, 因爲任何點 (x, y) 都可以 uniquely 寫做

(x, y) = x(1, 0) + y(0, 1)

對應的coodinates係 (x, y)

但另一方面, {(1, 0), (1, 1)} 都係basis, 任何點 (x, y) 都可以寫做

(x, y) = (x - y)(1, 0) + y(1, 1)

對應的coordinates係 (x - y, y)
雖然個coordinates唔同, 但兩者共通點係
a. 表達係唯一 w.r.t. the basis,
b. 都係兩個coordinates.

2. R^n
我地可以用 {e_n} (e_n 係第n個entry係1, 其他係0) 做basis.

3. Zero vector space
如果個vector space得支zero vector的話會係zero-dimensional, 個basis係empty (數學的convention係empty sum = 0)

4. Polynomials
有一D vector space唔可以用有限支 vector 的linear combination砌出黎, 例如 polynomials,
{1, x, x^2, x^3, ...} 係一個basis (by fundamental theorem of algebra or calculus)
但係呢個set有無限支vectors 所以我地叫呢種space做infinite dimensional space.

維度會受coefficient係乜野影響
e.g.
(a) complex numbers (C)
(i) 如果我地容許coefficients係 C 的話, 就會係1 dimensional (其中一個basis係 {1})
(ii) 但係 coefficient限制係 R的話就會 2 dimensional (其中一個basis係 {1, i})

(b) R
(i) 前面提過coefficient係real numbers的話 dimension係 1 (basis係咩?)
(ii) 但係如果coefficient係 rational numbers 的話, 就會係無限 (Hint: 證明 如果 p_1, ..., p_n 係distinct primes, a_1, ..., a_n 係integers, a_1 log p_1 + ... + a_n log
p_n = 0 會implies a_1 = ... = a_n = 0)

linear algebra話比我地聽, 如果coefficient係F, 而dimension係n 的話, 個vector space同 F^n 一樣, 即係我地可以用 n 個黎自 F 的variables表達個space.
---------------------------------------
B. Manifolds

讀過geometry或者topology的朋友應該唔會陌生, 呢個post唔會準確定義咩叫manifold, 有興趣的自己去睇書 (利申: 小弟唔識geometry)
簡單黎講, 就係個世界上面某一點望落"好似"係 R^n (或者 C^n, depending on the field you concern)

例如 f(x) = x^2 的graph, 如果拗彎DD, 佢就會望落好似條切線 (打斜的 R) 咁, 所以呢個係一個 1 dimensional manifold
例如係 x = 1/2

將個graph拗彎DD就變左條直線啦

另一個1 dimensional manifold的例子係circles
將circle的一個arc拎出黎拗彎佢就變左直線

一個2-dimensional 的物體係 unit sphere (空心波)
學過multivariable calculus的同學都知每一點我地都可以畫到一個tangent plane (plane只係移動左的 R^2)

Source: Wikipedia, 但我做左少少處理係黑夜mode好睇D

如果我地將果點附近畫個"圈", 再拗下佢, 就會係個tangent plane上面
所以佢係一個 2-dimensional manifold.

n-dimensional manifold例如有
n-dimensional sphere (即 (x_1, x_2, ..., x_n), 符合 x_1^2 + ... + x_n^2 = 1)
n = 1 : circle, n = 2 : sphere

n-dimensional torus
n = 1 : circle, n = 2: donut 層皮

Source: Wikipedia, 但我做左少少處理係黑夜mode好睇D

但更高維的我地就好難想像到lu~

地平撚你地同我聽住, 有學過Multivariable Calculus都知, 將個波放到好大, 你望少少同個tangent plane其實好似樣, 咁地面望落係平仲係唔係地球係平的證據?

C. Fractals

前兩者都係係 non-negative integers, 而有堆數學家得閒無聊走去研究堆核核突突的sets. 其中一個最經典的係 Cantor set:

由一條長 1 unit 的線, 抽走中間三份之一, 再係剩望的兩條線段再各自抽走三份之一, 如此類推, 最後剩返的點就係Cantor set.
如果concretely 講的話, 就係 [0, 1] 的點, 如果用base 3 寫出黎的話, 其中一個寫法令到無任何一個位會出現1, 例如
1/3 = 0.022... (base 3)
1 = 0.22... (base 3)

呢個set有好多著名的特性:
(i) "長度"係0 (每次抽走的長度係 2^{n - 1} / 3^n, 個 sum岩岩好係 1)
(ii) 呢個係一個compact set (實際上係perfect set)
(iii) 呢個set uncountable (因爲佢係對應 {0, 2}^N, 又或者你話因爲佢係infinite perfect set)
(iv) 將呢個set放大三倍, 會獲得兩個Cantor sets.

如果我地比一個positive的"長度", 叫 L, 比呢個Cantor set的話, 而呢個Cantor set的"dimension" 係 s, 咁放大三倍之後, 個總長度應該係 3^s 咁多倍 (想像 將正方形放大三倍, 面積
會變左 9倍, etc.)
但係我地得兩個pieces, 用我地對長度的認知 (兩個互不相交的圖形的面積就咁加埋), 總長度應該係 2L, 即係話我地有
3^s L = 2L
解出 s = log 2 / log 3
呢個 s 我地會叫佢做 Hausdorff dimension of Cantor set.

如果用返呢個 s 計返個"長度"的話,我地會得到 L = 1.

有唔少的Fractals的Hausdorff dimension都唔係整數, 其他著名例子有:
Sierpinski Triangle: log 3 / log 2

Sierpinski Carpet: log 8 / log 3

實際上仲有好多種唔同的維度, 但係小弟不才, 唔識其他點搞lu~

References:

A. Friedberg, Insel, Spence. Linear Algebra 4th edition, Chapter 1
B. Lee, John M. Introduction to Smooth Manifolds 2nd edition, Chapter 1
C. Falconer. Fractal Geometry - Mathematical Foundations and Applications 3rd edition, Chapter 3.1-3.3
太長要分兩個post
維特少年的角度
我覺得呢個post要置頂等d成日講維度既人睇完先講
幾個鐘後考
大家唔好quote長文
n-dimensional sphere (即 (x_1, x_2, ..., x_n), 符合 x_1^2 + ... + x_n^2 = 1)
n = 1 : circle, n = 2 : sphere

是咪漏咗x_0
oh yes, thanks
原本唔想再 x_{n + 1}唔記得加返x_0
又中又英好難睇

一係你就全英,一係就全中,唔該你
已放棄
學我 每個po開波前講幾點
今次我失策唔記得左
有d terminology我連中文係咩都唔知
咦漏左講 R^n 本身係 n dimensional manifold添
通常啲人睇唔明就會話人又中又英
Lm
strong post lm
全英其實就唔會有人睇
而全中實際上仲難睇過又中又英
唔明啲terms
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞