喺律師行做緊legal sec 你問我答

280 回覆
5 Like 9 Dislike
General insurance, claims officer
搵間做pi Defendant 嘅 firm 做, 識啲claims handler / claims manager , 見到有post 就搵人
點先放棄韓劇
再拍多d港劇la
無接觸過notary 但感覺淨做notary 嘅market唔大🤔
Financial Line > EC > public liability BI> motor BI
其他不用考慮

如果識做哂成套EC Litigation exp Officer 3皮無難度
講緊Officer 啫,仲要3年....
仲有樣嘢,你做claims manager ,你喺食物鍊嘅上層
之前幫間英國pi firm接過下job 人地已roll out software replace labor 準備cut headcount 喇
financial line 嘅M.....99.9%係狀嚟.....
咁都要睇你想做邊個範疇
做clerk/paralegal位識公證真係無乜用

但如果你想做sec
識公證(包括中國公證)唔多唔少都對搵工有幫助
只不過做得sec+公證位就要預咗個位唔會得閒得去邊
其實後生仔女甘心長做秘書/paralegal咩
Software 可以慳做research 同 Analysis 嘅時間,做決定嘅仍然係人

做system 叫你worse case 80萬settle 但P 要82你和唔和?

個system 識唔識教你遇到plaintiff 打拉布要點做?

個傷者喺醫生度透死,JMR搞到天地報告你點做?

有啲嘢始終係要人用經驗同人脈去搞嘅

啲robots 留返去賠爛喼啦
所以唔想再講:「你係狀!你話事!」,一係做狀,一係做夠經驗、儲夠人脈就入in house
Legal department 外,有好多department 要legal knowledge 但駛要狀喺度,呢啲就係career
但已經部署cut一部分人
呢啲只係專業化。 淘汰嘅係「文員」級嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞