喺律師行做緊legal sec 你問我答

280 回覆
5 Like 9 Dislike
加油啊💪🏼
聽講uol LLB 好難
媽屎打?
其實......我覺得P好做過D, 因為10個有7個都係鳩做
但做D應該好搵過做P (唔計做艇仔),因為後面有水喉......

利申: instructing D
啱啊 P其實唔係好知發生咩事 做錯少少野都唔太覺
做D壓力大d
唔係cpe重難咩
唔係啊
Uol LLB exam 3個鐘撘4題
Cpe exam 3個鐘撘3題

Cpe 會話你知出邊d topics
咁其實係咪即係paralegal >legal sec
d title我好亂
D做錯做漏嘢,隨時俾claims manager屌到爆菊
考完year1先勉勉強強2:1分,就係貼錯題
你可以咁講!
但EC and PI 做 P 好多時都係 LA case,
咁即係自己個 costs 係 subject to taxation,如果個file 做得唔好就算日後贏咗
啲costs 都可能唔可以 claim 喺p&p (即不能
Recover costs from 對家),咁就要claim
Common fund (即係要喺個 AP’s damages 度扣)坦白講啲 AP 一般都係環境唔好,就算 claim common fund 都可能係咁易甚至waive 咗 common fund costs ,咁所以做錯嘢其實都會影響自己/公司嘅收入!
不過應該就壓力冇咁大,因為你 act for P 特別係 LA case,你認為對家個offer/SO/SP 收得過你可以叫佢收,就算佢麻煩唔聽你講你大可以寫信report to LA cease to act 因為 public interest !
但你 act for D most likely 係保險公司,你 take instructions 又麻煩,呢個又話要再問老細,嗰個又話要咁要咁,舉個例你advise佢俾多少少錢 settle ,佢唔聽結果輸咗又瀨你
例如你一早叫佢 settle 嘅時候就可能$200k 連埋 costs 搞掂晒,但佢insist 要去就結果要$1m埋單!
我相信呢啲例子好多律師樓嘅人都遇過!
我讀translation+讀過少少law ,冇讀llb JD做唔做到paralegal ? 事關依加喺某間大law firm做緊 part time small potato 見親啲paralegal 都係llb只係入唔到PCLL

所以唔少 firm 根本唔會接 Legal Aid 啲 case
樓主可唔可以講下legal sec,legal clerk, paralegal/legal executive 有咩分別? 點解好似唔同職位但有時做一樣既野咁
Sorry
原來前面都有人問過 岩岩碌返轉頭先睇到答左
之前有朋友讀uol 我睇過d pastpaper
捉唔到佢路喎
朋友話佢所有科都溫左7成topics入去考

Uol 2:1 到好勁
我見過有人無LLB 做到大firm paralegal
但佢地喺外國讀完書番黎
不過真係佔好少數

或者可以試下去d細firm 做一兩年paralegal 先
見政府近黎請緊律政書記law clerk
係跟法援署既
想問吓樓主有冇聽過係做咩架
俾啲窮閪屌
通常隻case 唔靚又想R,先會射上DLA 啫

好食嘅為乜要俾佢過一刀,仲要辰時卯時寫report
中資保險會煩啲

大外資G10 嘅話,handler 一般都夠authority
D細firm 仲好鐘意接legal aid case
D艇仔食水咁深
自己帶波上籃嘅就話啫,派落嚟嘅邊有好嘢食呀,除非你老闆同SLAC 好熟啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞