喺律師行做緊legal sec 你問我答

280 回覆
5 Like 9 Dislike
喺英國讀緊llb 仲諗緊grad咗返唔返香港做嘢好
返嘅話 就要考conversion 再入pcll
多唔多人當跳板考二級私人秘書?
我係o黎緊9月CPE intake
我宜家個計劃係咁
等出左year one result 之後就去報paralegal做
做滿一年之後就睇下可唔可以跳去第2間大local firm/ ifirm做paralegal
順利既話就入到pcll
哩個plan 會唔會對將來做trainee拎大firm/ifirm contract有幫助?(我知道好難)
Draft野其實唔悶咩

Ps唔鍾意paper work
請問細firm legal sec人工頂盡幾多左右?
3000都痴撚線,客又多野問又要睇契
真係唔明點解有人入行仲專做 conveyancing
即係你係行外人?

除非你JJ3呎長(即係有個人特長)又或者你係衛斯理嘅朋友(藍血人),否則做一年就想轉大firm,恐怕有啲大撚頭
如果第時想考pcll做solicitor應該讀jd定cpe?
有jd offer 就讀jd
Around $25k
還好喇
我嗰到多複雜case 有挑戰性
而家好開始搵paralegal la
一報就請你咩
無聽過
諗唔諗住讀上去?
想問下係firm做緊legal clerk,負責conveyancing,probate同will,將來嘅出路可以點樣
轉field/轉行
絲打有冇mmc cpe d material 可以share
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞