喺律師行做緊legal sec 你問我答

280 回覆
5 Like 9 Dislike
首先 要諗清楚個目標係咩
求2.1?求1st hon? 定求知識?
我嗰陣係求2:1,所以我喺無讀哂所有topics 我直情係有d明知唔會揀嘅topics 唔去上堂
因為考試淨係8揀3
所以一開始我就鎖定3-4課做目標
老老豆豆 真係無時間讀哂咁多

講下yr1先
如果無轉 就應該係contract, tort, public 同 eu (學期初仲有uk legal system)
我嗰時4科都係close book exam
Tort有assignment 要交
但我個frd話佢而家係eu 無exam 轉左交paper
Public law 變左open book

講下 contract 同 tort
我建議你contract要學哂所有topics 因為對year 3 嘅commercial law 好有幫助
而tort law嘅negligence係一定要識
Contract同tort可以開學前自己讀定

考試題目有兩種
一種essay type 一種係problem type
個人唔建議答essay type 因為呢type 係要求你對一個topic嘅認識好deep 如果但求穩陣就唔好揀essay type

仲有好多野可以分享下,你想知d咩
曾經係ifirm paralegal 已轉行
揮個手

絲打讀緊pc?
你份工俾唔俾你放長假
我頭兩年係quit左full time 轉番part time llb嗰年番full time 但間firm 俾我請no pay讀書
好多人都番full time 但考試嗰排放no pay 一個月

同埋預左會少左好多social life 又番工又番學係好攰 有時間都用黎抖下

一定要操題目!!!
有幾年pastpaper可以download一定要做
仲有每科都有tutorial 嘅 每堂tutorial 都有sample questions 可以交俾tutors改
但tutors俾嘅分唔好當係指標
因為考試卷唔係佢地改
仲儲緊錢😭😭😭😭😭
可以開左學試下適唔適應到先

有一樣野好重要
開左學之後d人會form study group 唔好太相信同屆同學講嘅嘢
你係讀mmu Cpe?
年份唔洗記 寫得出年份係有多d分 但我寧願記多幾個case 寫多幾個pts 好過
d facts 要知 但考試嘅時候唔好寫番哂成段fact出黎 喺要apply 如果唔識點用d case 可以搵出面d Q&A書睇下
考試有statute book 提供 但我自己係會記 因為考試揭statute book好浪費時間
至於邊d要記 好難答你喎 過左咁耐😅唔記得喇

雞精notes只係夠pass

跟足進度嘅意思係?
到底legal sec, legal clerk, paralegal, LE
職務有咩分別
加油呀!
我成日都覺得part time 讀真係好勁
入唔到PCLL 失敗者
覺得做paralegal 始終係有一個好明顯嘅ceiling
所以去左考政府officer
唯一無須相關工作經驗嘅行業
起碼同以前d 同學比
唔會話好自卑
Paralegal 都咁高人工
單睇人工就政府贏嘅
入職已經過30k
做幾年升一級好多位都已經差唔多60k
短期內有legal sec interview

有咩interview要點
但雞精d point真係好basic 好少 ga咋
Legal sec 同paralegal / LE 嘅分別係legal sec要做多d admin 野 同唔洗點對客
Legal clerk 多數要去court做filing

有d細firm 就幾個post炒埋一碟
多謝你啊😭
你做ifirm?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞