無人講現代 i30n

93 回覆
9 Like 1 Dislike
神車喎聽講
有興趣 不過得棍波 老婆唔識揸
今年會出自動波
知唔知咩波箱
7前速雙離合
出自動就已經唔係嗰回事了

不過有咩好講,香港人見到現代2個字都已經冚旗啦

利申 : 好鐘意
佢要銷量好就一定要出自動波
WRX七成買家都係買CVT你就知個市場需求係點
cvt飛唔飛到
我個frd有部tune左, 改車條友話個CVT波箱最多可以承受到300匹, 再多就打柴

改入氣排氣加埋tune車, 0-100 6秒左右
睇左真車 除左logo樣樣都屌打golf gti
VW同Hyundai一樣cheap
假假地都係R周車
利申 德國打手(揸緊泡菜)
以前無選擇gti係好玩
而家有錢買歐洲車玩既都走去買A45, RS3...
VW都係乖乖地做返家用車市場吧
但係講真要玩鋼炮就golf r冇得輸,佢個價位同rs3/ttrs/a45有段距離
不過gti個定位好多廠想食,歐洲呢邊都冇乜見gti,反而gtd仲多
好老實講
Golf 嚟講,我寧願要部clubsport好過r
好玩好多 嗰10匹就豪比佢
tune 一 tune 就可以補返個匹數啦
Clubsport係咪fwd
係 gti clubsport/clubsport S 都係fwd
講真,夠做啦
最重要係輕咗唔少
起步比r放星星
四驅當然有佢既優勢
真心覺得i30 N只係大件夾扺食,呢個價錢咁嘅package又有LSD乜乜乜
唔覺得佢有咩獨家特式野,係有棍波叫吸引啲,揸落都只係符合今時今日所謂hot hatch嘅標準,最多叫多少少bonus位,內籠用料唔差咁
同有幾十年歷史嘅GTI、Type R、Megane RS冇得比,更枉論同Alfa、Peugeot果啲操控感
始終冇乜歷史同背景,真係鍾意玩車嘅唔會買佢,買得嘅通常都貪佢性價比高,直接啲即係貪平
Hyundai個章真係寧願要Honda個章算
睇多啲外國嘅review啦,全部都話好過gti,完全唔輸比megane rs同type r
講歷史,每個品牌都有自己嘅第一部車㗎啦,無第一架又點做之後嘅幾十年。
再講背景,現代宜家喺rally同tcr 都有好成績
拎得38萬出嚟買架車我相信對好多人嚟講唔會叫做平。
當然,要嘗試同其他同級車比一定要門檻低少少先更吸引人,但我想講佢個價比起gti同迷姦個要只係差幾萬
唔通買部gti唔係貪佢性價比高?4x左右可以有部內籠靚好玩嘅歐洲車,咁買佢嗰d係咪又係叫貪平?
至於更枉論同其他車比嘅操控感,我未揸過答你唔到,但上面都講過,各大外國資深車評講嘅嘢國你都幾大出入
除非你同我講你都係車媒/已經一早試過部車,如果唔係我就好難認同,因為好無說服力
試渣過i30n type r 以前有Megane rs.
我可以講i30n 堅勁, 要聲有聲 要操控有操控
係澳洲呢度都係best sport car under 50k
不過人就係咁, 50k 不如我加多小小買 Megane rs , type r , focus rs ?
有幾個人真係可以唔睇牌子?
我覺得真係有錢嗰d人反而可能會無咁介意,反正佢地唔需要架車嚟影響人地對佢嘅睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞