2018-2019 火箭圍爐討論區 20

1001 回覆
6 Like 14 Dislike
有啲foul有啲冇即係唔公平啦
Chauncey: "These were missed calls. I get it, we all have bad days, but we have to call it what it was - the refs having a bad day,"

上半場吹少4球都已經無左12ft🤷🏿‍♂️
有球入左,公道d 10罰
夠膽講啲台狗無睇過場波就係度屌 佢地點會3半起身睇 就算睇highlight都係選擇性
今年咁樣輸比球證真係好唔抵特登做皇朝 登登唔通又要等下年
希望嚟緊打得好啲3分準啲冇球證都唔驚
From @sam_amick and @KellyIkoNBA: The Rockets determined officiating cost them 93 points in last year's Western Conference Finals after going through the NBA's official play-by-play officiating reports. Warriors were at least +10 in 6-of-7 games

跟據上年西決球證賽後報告
7場火箭被吹走左93分
上年已經唔抵
而家已經變左你黑佢啦
再講落去都唔會贏返第一場唯有下場打好 主場起碼偷返一場
但係第一球Harden向前跳咁多 咁計正下方就唔係好啱 之後個球就真係犯規
但其實佢主要係雙腳前擺
軀幹係直上直落
咁樣侵犯landing area真係應該吹
定係你講緊完場前嗰球?嗰球唔吹合理
唔知NBA球例點計,但單憑大家基本logic黎講,我咁睇:

1. 登登stepback 無錯成個圓柱體向後移

2. 射波時向前跳落地,要考慮兩樣野,一係咪自然動作,唔係自然動作就進攻犯規,呢到都無人有異議

3. 關鍵:跳射時落點向前,而防守者又向個一點靠前,其實就同走籃一樣,睇邊邊係先開始動作向個點移動

4. 咁睇既話,防守者要唔犯規一定要有好既預判,係登登跳射前已經先企係個個落點,其實就好難既,亦都係點解咁難守

5. 所以要講既話,登登呢個動作應該被視作進攻犯規,但明顯NBA唔認為呢下係非自然動作

真係理性討論
第三點果到
射波嘅話真係計邊個先向果點移動架咩
klay個d harden跳前一步就前抑跳投
klay跳前兩步叫harden跳埋去撞佢
咁睇,射波同走籃分別係邊先?

我地對射波既睇法:企定定射
但NBA既水準係:我靠左靠右,飄住射都得

呢樣都係點解Lou will易draw foul

仲未講打手個啲,無錯進攻方係有利,但籃球本身就係鬥入得多分呀嗎
我地火箭下場再黎過!!!
thompson矛撚到 攝腳撚
Thompson下下咁樣攝腳 我唔信無部署 佢地應該分析過邊啲雞最容易吹漏 呢啲的確係難吹 因為前球證都承認左射完波之後 裁判目光會去左射波隻手同埋籃板度 腰下面發生既野佢地望唔切 只能夠估
佢攝得好醒 一攝入去即刻轉身 好似想避harden撞埋來咁 但100%係foul
而家已經變成垃圾登下下想搏foul
klay是無辜的
個班偽勇就算啦,都係想挑起罵戰,理佢地都浪費緊自己時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞