[生日會大成功] Janice 衛蘭 & Jill 衛詩 2019 集中討論區 Post (7)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
去唔到
今晚唔錯啦新碟會咁姐
蘭唱咩歌都咁好聽
終於出左In His Name
好感動 好開心
見到Janice 做到佢自己一直以嚟好想出既福音專輯
我愛你

入黎多啲吹水有機會一齊出去,蘭會更加開心
我估依隻碟可能係佢咁耐以來做得最開心嘅一隻碟
面對好好聽
本來見到係宗教碟唔係幾想聽
但聽左新碟好多首個編曲都好有驚喜,特別個outro 好外國歌feel
支持下啦
其實啲歌係有啲驚喜我覺得
可能我鍾意Janice 把聲
其實唔錯
宗教歌我都麻麻,但今次效果幾好唔會太奇怪,都易入口,好多首曲都正
COUNT IT ALL AS JOY ~~~
起碼你唔會問佢D 歌係嚟自邊間教會啦
Overall來講我好鐘意隻碟, 但利申我不是耶
翻睇一次今隻碟製作單位, 發現Janice參與度極高, 換句話係唱緊係佢自己鐘意嘅音樂

每首歌都簡單評論下

所以我愛 - Janice & friends 合作如果係英文歌可能更好, 但既然係一首三台冠軍歌, 其實都無乜好挑剔
鐵蘭花 - 個人認為成隻碟最好聽嘅一首, 易入口, 教會味少, Janice拿手嘅曲風
Strength & Shield - 曲詞由Janice, Jill 同Daniel 三人合製, 或者Fans 對Daniel會有少少陌生. 11年Jill復出時Daniel已經為Jill伴奏, Janice同Jill視Daniel為細佬亦對佢好好. 首歌係悶, 但意義較大
運動詩歌 - 一晃眼2.0/脂肪葡萄2.0 , 都未至於聽到要skip, 唱live俾fans郁下跳下都好
摩西的煩惱 - 優先場Alex提過Phat同JB兩部份係一問一應, 隻歌好似feat. 先係Janice
面對 - 歌詞真係好祖藍式福音歌, 全碟最重福音歌曲味道, Kaho作曲我估會為佢plug
家門 - 真心覺得Jay把聲好似Aarif, Janice嘅合唱就好似返去Amusic年代. 歌詞 出走有 歸家那門口 感激禰挽救, 好有意思
伯利恆的主角 - 滄海遺珠啦, 都唔知叫唔叫做1st plug
仲以為你唔再上黎添
Btw,我都覺得 鐵蘭花 好正
鐵蘭花真係好好聽, 我覺得plug的話都一樣拎三台冠
另外我好期待Strength & Shield 會有Jill x Janice 版本

星期二先有實體碟買
我唔聽住 買左實體碟先聽
唔洗等實體啦, 早聽早享受, 早聽可以同Janice分享新碟感受
Hey 徘徊鬧市的祢

次次聽到呢句好似同我地講緊野咁
疲倦裡呼氣 再吸氣
優雅地吸收痛悲

極鍾意呢句
呢首真係正,琴日睇個live Janice 都話呢期最鐘意呢首
有冇人收到華納通知幾時會收到box set
未呀
估唔到買優先場仲遲過人地一出即買就有碟
正,10月中有新碟音樂會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞