有冇人覺得佛教算係宗教入面嘅清泉?

234 回覆
1943 Like 154 Dislike
講真 我想唔係搵交嘈
但我覺得 左一句唔學佛就唔係佛教徒 右一句唔學佛就唔配欣賞佛教
咁同基督徒傳銷式傳教有咩分別
佛學可能係好野 基督教本身都未必係衰野
但係咪都格硬黎 咁真係好難叫人啃得落囉
點解你覺得唔係佛教徒就係貶義?
係唔係佛教徒本身只係一個客觀分析
每個人既睇法都可以唔同
另外唔修行就理解唔到佛教都只係客觀分析
唔涉及你講既配或者唔配
呢啲似乎係言者無心,聽者有意
難道聊撚就冇呃

光明正大5份4呀

真係on99
認同佛教最高質, 但你D論點唔太有道理

1)逼人相信
逼係個人處理手法, 同教義無關
宣教vs弘揚, 睇你點handle

2)地獄問題
悔改上天堂, 呢個係西方之社會強調寬恕既美德
佛教黎講, 有善念咁悔改, 其實都係積德, 下世都會有善果

反而係輪迴呢個concept能夠支撐到佛學
同褒貶無關

每個對某類身份都可以有個人既看法
你當然可以私下覺得真正既佛教徒應該係點點點、真佛教係點點點(由你點講都得),而家個post討論緊既佛教(臺灣、大陸、港共佛教團體、拜觀音、欣賞佛教、佛伊衝突)都唔係真佛教。哪怕佢地認為自己係佛教徒\討論緊既係佛教既事。
畢竟真佛教係幾咁偉大、神聖、純粹既野,你入黎當然可以搞割席同宣傳真佛教(學),用唔同角度討論其他關於偽佛教既事。咁當然無問題,那是個人的自由。

但而家討論既佛教(徒)似乎無你既定義咁窄
佛教徒是否高質、佛教團體(社群)是否高質、佛教本身是否高質,的確係三回事
但三者之間係咪完全無關係呢?似乎唔係
宗教,本身就唔係咁純粹既野

當然,如果你對佛教(徒)既定義係咁窄既話(你一開始都講到明係你既定義,唔算搬龍門)
咁我或者依個post既其他佛教話題,同你點嘈都只係雞同鴨講,無得討論
畢竟在一般人看來,佛教(徒)並唔係咁狹窄既概念,我諗你至少會承認依一點吧
不過如果話真佛教係高質野,咁我諗真基督教、真印度教、真儒教、甚至真伊斯蘭教都唔會低質得去邊
佛教係清泉 咁道教咪天國? 佛本是道嘛#wet#sor講笑
但係佛教應該係唯一一個唔會提倡誅殺異類既宗教(從教義出發)
佛教有分顯宗同密宗,密宗可以性交轉運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞