有冇人覺得佛教算係宗教入面嘅清泉?

234 回覆
1943 Like 154 Dislike
ching 好似好清楚咁喎 又唔講多d???
「諸法因緣生,諸法因緣滅」

欣賞佛學但唔代表欣賞佛教 因為兩者唔同

唔好意思 係咪得我睇唔明 有冇人解釋下
我屌你老母啦 佛教,大撚把衰野,開電視睇下新民望下羅興亞人? 宗教無個好,信宗教都係弱智
極端主義和尚
你幾時聽過信佛會判輕d?
我屌鳩你成族人啦
羅興亞人大部分都係伊斯蘭信徒黎
同埋佢地有前科
搞撚到一大批佛教緬甸人流離居所
仲將唔少村落滅族

家陣趁左膠當道就扮小眾被逼害 垃撚圾
班仆街最後都係想藉宗教搵著數 你估真係信呀
你肯定?

天主教信天主,基督教信耶穌,講明真神只有一個,跟錯隊就仆街。

但最後可能猶太人先係唯一可以上天堂
佛教同佛學有咩分別?
唔明你想講乜,你係咪想講人地食肉?佛教有分好多,最基本分大乘小乘,你覺得大乘先係唯一?
傻仔信佛,聰明人緊係信道啦。
天主教同基督教都信三為一體
同埋無論你天主教 基督教 猶太教 同伊期蘭教都信同一個神 耶和華=亞拉 所以理論上你求其跟一個你都可以入世界3大教裏面嘅2個天堂
不如信4次元同新世界仲好
你肯定?

仲有一個拜聖母,一個唔拜聖母,又點睇?會唔會跟錯隊?

天主教和基督教係猶太教的分分分枝,猶太教只有猶太人先會被打救,又點攪?
佛學係哲學 你係研究學問 你研究完可以唔信同唔實踐 簡單啲嚟講佢係一種價值觀
佛教係宗教 你係依歸個教派 你誦經唔代表你理解個含意 簡單啲嚟講佢係一種儀式 同埋組織
是撚但啦 唔信嘅話根本天國就唔存在 係啲迷信撚先有呢啲嘢煩 我呢啲無神論者 天堂不收 地獄不渡 六道輪迴不入 成仙都冇機
你真定假

以上各大派對耶穌係神、先知、神棍的定義唔同先打生打死
好撚好笑
點解你可以幽默過我
佛教就好似你老母咁
日日講經
啊仔唔好學壞啊
遲早會愈黎愈多演譯宗教既方式
話唔定有基督三聖派呢
係 明明係自己努力
都話係神嘅恩賜

利申
小學基督教
日日食飯都要祈禱
我以為啲飯係免費... 係恩賜
你自己諗下先
有條友唔食飯諗諗下話自己升左Level ﹐咁都合理不過你自己都諗到升哩咪得囉洗咩信教
我中同有句好岩﹐印度佬都唔信你走去執人尾水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞