有冇人覺得佛教算係宗教入面嘅清泉?

234 回覆
1943 Like 154 Dislike
佢被反骨仔暗算喎
飲奶食蛋冇事因為冇殺眾生命或非為你所殺
傳統印度佛教冇燒香
佛學告說宇宙人生真諦,向世人解釋清楚六度輪回個Game點玩
佛學係知識,學佛係知慧必要從人生路上實踐得到成果,如讀書要經過考試=成績
佛教真係國國都有啲唔同
點計晒?
宗教係後人演變出黎非耶穌所為
佛陀過世前講過,後世學佛人行事一切要遵守佛經典為原則就好似耶教有聖經follow
伸你老母
全部揚升吾再輪回生死
學佛係利他主義如果全世界人利他,點會消極,還可以解決資本與共產主意缺陷
認同!
問心,根據歷史,古今中外,
除咗佛教,仲有邊個教派係未有過戰爭。
周日發生連環爆炸的斯里蘭卡,佛教徒屬大多數,基督徒僅佔人口6%。一股佛教民族主義政治力量在當地冒起,他們視基督徒和穆斯林為英國殖民時代的遺物,而佛教徒在英殖時代飽受迫害。去年激進佛教僧侶加拉克達(Galagoda Aththe Gnanasara Thero)因藐視法庭被判入獄,他受訪時說:「我們看到這些來自西方的激進基督教組織如何來到這裏,試圖令佛教徒改變信仰,我們不可以容許這種事再次發生。」

佛教徒都有激進派
主張「本來無一物」,我自己覺得有少少消極。
可能我智慧唔夠
世俗諦當至寶 戇鳩
得個講 有無真係做呀
人唔笑狗都吠
聽過日本僧兵未?
喂 普道眾生呢?普道眾生去撚咗邊?
都話佛學同佛教唔同囉
點解欣賞佢套理論就要信晒成個宗教?
同埋我係以前讀佛教學校 對佛學有少少認識
當中欣賞/信佛學入面嗰套善惡理論
eg 貪慎癡 六道輪迴 緣起法
而唔係信晒成個佛教
雖然話就話可以唔信唔實踐,但我以過來人去講下。當初係畀佛學當中嘅哲學觀同心理學部分吸引,愈學愈深,愈學愈覺得根本好難明白佛法講乜之後唔相信。

利伸:大學讀哲學,無神論者
「本來無一物」係一種十分積極嘅心態。 因為正正係「本來無一物」,而你看到、意識到當下一切嘅「有」時(例如自己身體,關係,物質),你先會知道一切得來不易,就會去感恩、珍惜。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞