學咗六年唱歌,教咗兩年 你問我答(提供試堂 流行歌唱班招生)

119 回覆
11 Like 36 Dislike
滾喉音我自己研究並不是太多但係我會強烈建議你由細聲同中音練起如果你本身自己冇唱開,一開頭就大聲唱好容易傷同埋最緊要一日唔使練咁多要量力而為因為好多時候當你感覺到你嘅聲帶攰嗰陣,就已經令到佢受損
果粒高音好難唱喎巴打不過歸根究底其實佢都係混音嚟嘅不過係好高音咁解混音最緊要你嘅共鳴位置同埋力量攞到平衡而高音嗰個平衡點就更加難攞如果你自己本身都係唱開歌,又了解自己發聲原理嘅,我建議你降key慢慢練番上去降嗰陣最緊要唱得舒服同埋達到你想要嘅音色(即係有bass唔似尖叫)然後再慢慢升返上去但係如果你冇學開唱歌嘅我強烈建議你搵一個識唱嘅朋友guide你我驚你整親
想唱rock 嘅時候加啲撕裂嘅聲音類似Linkin Park嗰隻,清聲冇咁有feel
冇學過唱歌,但有自己摸過下唔係幾掌握到混音,好多時都係真音比例多啲,一放輕就走音,點樣可以唱到高而輕嘅混音?
練歌嘅話可以喺邊度練?屋企練會俾人投訴
混音你真係要攞得啱共鳴位置同埋你放輕其實都要比少少力去support如果唔係就等同一條冇橋樑嘅橋
出去租地方練囉琴房k房
pm左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞