學咗六年唱歌,教咗兩年 你問我答(提供試堂 流行歌唱班招生)

119 回覆
11 Like 36 Dislike
本身choir都係女低音 如果C4係middle C 我最低音係around A2 但唱高音真係勁吃力 完全唔識用假聲/用真聲唱高音
即係例如AGA首小問題 去到個bridge果句「你那句散開 離開~~」
就會完全唱唔到會走音/直情冇咗聲
同埋我把聲係偏爆同沙啲 平時唱歌都係中意用胸聲
有咩建議可以改善到呢個唱高音既問題?
唔該巴打
擺低條cover聽下先啦
高音呢個問題上面有答過最主要你都係要分清假音同真音你要明白到上高音如果你想用真音係一定要用力,但係用力並不代表你嘅聲底係會變緊你亦都要知道上到高音如果你想把聲聽落放鬆啲溫柔啲自然啲,就會比較少chest多head因為呢個head上高音係會比較容易
呢度係你問我答,並不是點歌不過如果你想同我交流下都好歡迎你約我出去吹下水 面對面傾下囉唱吓歌仔
話時話有冇咩錄音APP好用?
留名先
Lm
Apps我真係唔熟因為我自己有電腦設備所以一直以來都係用電腦錄始終質素高啲同埋我有設備
如果唱K唱咗一段時間,有咩方法令喉嚨放鬆返?
咁係因為你用聲過多或者你用聲方法錯如果係後者就好難一時三刻解決如果係前者嘅, 最直接就係休息下唔好唱住同埋飲暖水, 唔好食煎炸野
Hi樓主我都有學唱歌學咗一段時間(半年) , 以下係我想問嘅嘢:
1. 我現時嘅vocal range係E2-G#4(真音) , 請問仲有冇機會升上去?
2. 如果有嘅話, 我想知會係可以用咩方法.
Thx
好奇想知 樓主讀音樂既意思係 music degree grad?
其實一定可以再上去嘅係要幾耐嘅啫
如果你講嘅方法係練習嘅話, 我就一定會建議係練scale上因為scale嘅音係順上順落咁就可以係最容易同安全嘅情況之下練習
不過都係果句你要知道真音上高音係一定用力/support
不是
請問如果要升半度嘅話需要多少時間去了練?
呢樣野冇得確切咁話俾你聽因為我未了解過你嘅唱歌技巧或者你把聲係點我唔想亂咁比意見你
咁點為之讀音樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞