Sell Side Analyst 係香港有冇前景?

234 回覆
15 Like 1 Dislike
岩岩睇到

「摩根大通(JPM.US)公佈2019年一季度財報。營收為298.5億美元,每股收益為2.65美元,經調整後每股收益2.60美元。

FICC業務銷售和交易營收為37.3億美元;股票銷售和交易業務營收為17.4億美元;投資銀行業務營收17.5為億美元,均超市場預期。」

原來FICC既revenue仲大過equity+ibd, 不過唔知profit margin有幾多
有無buy-side人吹下水

利申 成間firm AUM 5bil USD, 但人工低到仆街
有fd做過(intern average 12am-1am), weekend間唔中要返去
*12/1am走
BNP 定係soc gen or 法農?
少過20K ?
Blackrock fg都係40幾
通常係bank am先高
做左5年,50k度,big4 5年都45喇
法資已經唔chur, 美資intern average可以係3/4am

S&T/ER比起ibd咪冇咁chur
上年bonus 點?
中資?計埋bonus應該有6xk?
巴打你個間aum幾多?
我初入行咋, 唔夠20K, 我都想搵40K-50K 呀!..........
無計, 公司AUM 好細....
USD 60b (正係做alternative investment)
之前有位內地生同我分享, 話做buy-side investment analyst FO, 3-4年經驗係40K 起跳 (中資五大行的資管部門).......
問題係小弟而家做緊MO, 唔算fully 做緊FO 野, 只不過公司人手不足, 要我做埋FO 咁......
not a chance ...

pure play pays way better regardless junior or senior
講真aim咁少不如做big4,唔係話一定要捱audit,但做advisory幾年都必定有呢個價,講緊易入行過buy side,唔洗驚比人炒,度度都有人請,所以我先話我而家人工低。
我見d long only fund ,先拍benchmark,再做少少sector tilt, 跟手界少少出黎炒炒吓,都係好散戶心態
巴打我fg入間幾百b 外資am grad program
身邊都有人做幾百b am
都係低過bank am
我都想高啲...希望b仔好d
serious? u mean research or all positions
我覺得Sell side research一向都係cost center黎,以前未有mifid2,d revenue都係由snt d revenue分錢番黎(咁當然snt有得trade有時都係d客睇完d report, idea) 咁依家每份research, request計錢,某程度係條數會清析左,當然大行會分餅大左,所以可能好事,細行就會比d客ignore

咁學野黎講research一定大把野學,錢黎講其實成行ge bonus都同以前無得比,所以你係咪cost center,定幫公司搵到幾多錢,at the end 都係分咁上下,分別唔會超大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞