Sell Side Analyst 係香港有冇前景?

223 回覆
15 Like 1 Dislike
不過buyside 其實都shrink緊
比etf 搶晒
why ar, underpaid?

每日返工都好悶,搵緊意義 x2
以為做buyside上岸,點知只係另一個惡夢既開始
做既野唔係當初你入行以為想做既野
頭一兩年白紙期,所有野都好新鮮,以為自己學識好多野
去到第三四年,你既LEARNING CURVE巳經FLAT晒,因為巳經無新野好學
一句講晒 你真係好鍾意做呢行 你要跟到個好PM 走少好多彎路
而家無咩PM識COACH人架啦
大部分都係炒鬼 ESP班大6人PM

小弟初入行, 港資AM (有好多大陸水源), 跟住2個PM (香港人黎), (partnership company) 學緊野.......
其中一個玩quant 玩得好勁下............希望可以跟到佢套strategy 黎投資, 落盤的人唔係我, 但我要幫佢手做D data analysis/research, back-testing 等...............仲要學埋點樣睇住個Portfolio 的P&L, 都幾多野學.............

如果練好一身武功, 之後轉去vanguard, valuer partner, CSOP, 又或者係券商裡邊的AM 部門難唔難, 畢竟而家人工唔算好.......

感覺上而家好多AM 都要求人識VBA, R, Python, btw, 你地使唔使DUP code ?

I would go to Quant house rather than etf...if u were good in your job shouldn't be too hard
細行、蚊型行就咪鬼入,入黎哂時間

利申:已走,等死中

我都有興趣做research analyst

想問下新加坡公司好唔好做,好似輝立,ifast依啲基金平台公司算唔算sell side細行?

想問下新加坡公司好唔好做,好似輝立,ifast依啲基金平台公司算唔算sell side細行?

iFAST 好撚難入, 佢地fixed income 好勁
每日返工都好悶,搵緊意義 x2
以為做buyside上岸,點知只係另一個惡夢既開始
做既野唔係當初你入行以為想做既野
頭一兩年白紙期,所有野都好新鮮,以為自己學識好多野
去到第三四年,你既LEARNING CURVE巳經FLAT晒,因為巳經無新野好學
一句講晒 你真係好鍾意做呢行 你要跟到個好PM 走少好多彎路
而家無咩PM識COACH人架啦
大部分都係炒鬼 ESP班大6人PM

小弟初入行, 港資AM (有好多大陸水源), 跟住2個PM (香港人黎), (partnership company) 學緊野.......
其中一個玩quant 玩得好勁下............希望可以跟到佢套strategy 黎投資, 落盤的人唔係我, 但我要幫佢手做D data analysis/research, back-testing 等...............仲要學埋點樣睇住個Portfolio 的P&L, 都幾多野學.............

如果練好一身武功, 之後轉去vanguard, valuer partner, CSOP, 又或者係券商裡邊的AM 部門難唔難, 畢竟而家人工唔算好.......

感覺上而家好多AM 都要求人識VBA, R, Python, btw, 你地使唔使DUP code ?

I would go to Quant house rather than etf...if u were good in your job shouldn't be too hard

有諗過做quant house, 但數學/programming 應該要加強訓練先至得.....

really? 可唔可以講下點勁法我見好多新加坡公司有請junior, 如果入依啲公司係唔係好過入中資行? 因為我知道sell side黎講我應該入唔到ibank 而且我又唔係大陸人

really? 可唔可以講下點勁法我見好多新加坡公司有請junior, 如果入依啲公司係唔係好過入中資行? 因為我知道sell side黎講我應該入唔到ibank 而且我又唔係大陸人

識人係UBC master of econ graduate 入去做fixed income analyst, 呢間野英文要求好高.........sales / CS 姐姐除外, 樹大都入到.....
analyst 好難入......

識人係UBC master of econ graduate 入去做fixed income analyst, 呢間野英文要求好高.........sales / CS 姐姐除外, 樹大都入到.....
analyst 好難入......

反而sales易入 但通常sales都係寸過research, 而且搵錢仲多
Sell side Research analyst
買左保險比自己未?
受益人記得寫屋企人wor

same question here, thinking if Singaporean firm will be a better start for research analyst for those non mainlanders who cannot get into ibank

but the firms u mentioned, are they sell side firm or even similar to ibank?
比etf 搶晒

終於有人講人話
Buyside 其實半夕陽
唔好咁大期望
All time sales 其實重有力
比etf 搶晒

終於有人講人話
唔好咁大期望

但之前有個study 係 buyside 大部份 profit 都係 from active management, ETF 個market 愈黎愈大但唔賺錢
外資 buyside analyst 留名... 每日返工都好悶,搵緊意義

有無book 俾你管一筆錢去投資先?

暫時未有
係香港做金融永遠發達
比etf 搶晒

終於有人講人話
唔好咁大期望

但之前有個study 係 buyside 大部份 profit 都係 from active management, ETF 個market 愈黎愈大但唔賺錢

重點唔係profit
係個capital flow
冇錢點manage

以前d equity fund 都轉曬型做咩credit fund/ tech fund house
有etf 其實raise fund 係難好多
比個建議你
90% 人係越做越細
if you start small
唔好有太大期望你跳得返咩大firm
當然, 你係果10%人中之龍既我就冇野講
Sell side Research analyst
買左保險比自己未?
受益人記得寫屋企人wor

同意, 做sell side 點都要配份人壽俾家人/老婆.....
比etf 搶晒

終於有人講人話
唔好咁大期望

為何你覺得buy-side 都半夕陽呢?
finance 已經算係比其他sector 相對好D 啦掛.......

有諗過做quant house, 但數學/programming 應該要加強訓練先至得.....

Big name AM mainly hires phD (maths/stat) from Ivy League University.

Big name AM mainly hires phD (maths/stat) from Ivy League University.

for those firm like point72 or SAC, yes
比etf 搶晒

終於有人講人話
唔好咁大期望

為何你覺得buy-side 都半夕陽呢?
finance 已經算係比其他sector 相對好D 啦掛.......

shrink 得好快啦
都係果句, 冇錢點炒
如果你做buyside 既可以問下你老細點解唔raise 多d 錢

for those firm like point72 or SAC, yes

not exactly la
本身香港已經少quant firm
sizable 既都係外資branch
好多時都係鬼佬/印度佬lead住條team
請既人都少, 唔夠人既佢地prefer 係us 叫條友過來多過請個blank local

是但一間sizable 既請quant trader (hf/ nlp) 都係請phd/master from big name uni
bachelor 係quant 呢行好難生存
Finally a quality post on lihkg
同埋呢個時勢呢
做research 唔好做equity
fixed income 先係真真正正學到點樣做fundamental analysis

而家d equity report 其實好撚on9
even gs 比我果堆equity research 我都係唔睇
equity involves 太多 sentimental factor 所以其實好難用fundamental 來做prop trade, 你長long 又食撚住個position limit 又係曬鳩氣
再加上ra 呢行本身已經大陸人當道
你第時equity research 咁 competitive 又冇connection 你點跳走

你fixed income research 都叫大機會少少轉去pe/ credit fund 玩
equity 果面真係太多人爭啦
Sell side
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞