分咗手受過傷嘅入哂黎

187 回覆
203 Like 6 Dislike
大家唔該唔好只係因為一段分開咗嘅感情,而令到你對下一段愛情有所保留。拍拖就本應要係開心,舒服。我覺得更加要毫無保留咁放開自己,大膽去愛一個人。呢個世界仲有好多人愛你,唔好只係因為一個仆街或者可惜嘅往事而埋沒咗你以後嘅感情。當你有新伴侶知道你一開始唔係咁愛佢或者好自私咁保護自己而唔係對佢百分百開放,其實佢係會好hurt,佢會覺得俾人呃咗咁。
我知道呢個世界的確係好多仆街,但千其唔好俾呢啲人影響到,呢個世界仲有好多人鐘意你,愛你。你咁樣收埋自己其實對下任伴侶好唔公平。當有新戀情而個個人真心投入嘅時候,其實佢會好心痛,好傷心。
無論俾人玩又好,呃又好,帶眼識人,一遇到鐘意嘅人就放膽,不留餘力咁去愛啦,咁樣拍拖雙方先會開心。
要講嘅係咁多
愛上咗個仆街
與其係咁 不如等自己沈澱夠先再開始一段感情 好hurt 對感情失望 仲好掛住ex 真係未試過咁
你點知佢真係仆街?係真嘅話,照一齊,俾佢hurt完,就放低啦。最重要係唔好蝕底俾佢,留返俾真正愛惜你嘅人
無可能沈澱夠,識人對上一段感情係5年前,佢俾人hurt,到今日佢男朋友先知佢頭一個月唔係放盡所有去愛佢
俾人hurt完就放膽愛下一個啦,真係對下任好唔公平,如果你要開始拍新拖,佢會好心傷
我到依家都好掛住佢
掛住咪揾返人 除非人地有新生活就咪搞人啦
我當初都好似樓主咁諗 但我已經帽子戲法 真係唔敢再拍拖啦屌
當面前唔止一次既呢啲經驗,就真係好難好難再投下去愛...陰影加重
但有冇諗過會好hurt下一任男友or女友,知道咗其實係會好心痛
俾多啲信心啦 唔會有第二次㗎啦
雙方好糾結
而家好似等人判你刑咁
絲打咩事?
想俾多啲人見到
其實講完分手之後對方猶豫不決咁,好辛苦
驟眼睇大家都仲有感情,係咪有啲咩原因令你地分手?
可能相處既時候有壓力但我係怕佢對我無feel
其實唔係口講就可以改變到
加油,嘗試溝通下?睇下有冇得救?
我知,但點解唔嘗試改變下個心態
咁都有得負評,出黎講下?
受過一次傷真係好驚
花左兩年建立嘅信任就咁樣毁於一旦
比心愛嘅人背叛真係好難受
因為唔想再比人咁樣傷多次 所以同異性都保持住距離
我唔敢想像自己點樣去投入下一段戀情
話要100%投入⋯真係講就易
不過睇到呢d post覺得好勵志 令自己稍稍振作左一下
佢同時同幾條仔曖昩,但又係佢主動引我先
好似叫啲想自殺既人諗下自己死左屋企人點算咁
當付出咗咁多最後俾人玩/呃/hurt咗 自己都痛到不行 仲點會相信到下一個人 仲諗自己hurt唔hurt到對方?
下一個唔玩鳩我就好啦
見過鬼真係怕黑 每個追你既都講同一番說話個時 已經唔知再點去相信一個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞