[Oh sorry] NBA 2018-19 NBA regular season討論區 (100)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
有人認先得架
Foj top2咁禾杜咪歷史第一?
一個大話講一百次 就係真話
為佢平反一下
佢係咁轉隊唔太關佢事
係火箭時佢係 RFA 簽咗76ers offer sheet
係火箭老闆嫌貴唔肯 match
76ers 轉去子彈係76ers 覺得佢退化主動 trade 走佢
到佢真係自己決定去邊時已經33歲
我聽法係佢係傾好想組巨頭先
不過moses個主因係錢
其實點都唔似個兩條仆街take paycut奶champ
when die
我決定喎
講 trade me 代表人物一定係 Jabbar 先
Moses 起碼叫收到 offer sheets 先揀
而且只係話 prefer 但無講到咁死
最後火箭老闆唔肯 match 之餘 GM 都笠到 Cavs 個 first round pick 返黎

Jabbar 係有約在身直接叫 trade me
有興趣可以睇下當年報導
https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1987-12-25-sp-21142-story.html
ok反渣巴
不過唔講遠古
90s,00s應該無咩呢啲
take paycut巨頭人??
carter為錢呢啲我反而可以接受
竟然有技術討論

登登既技術其實好值得細味,你講個隻前仰/後仰跳都明係有執過先咁做

希望佢退休後會出書講返佢點練同個個動作設計,好明顯係有心咁去做每一個動作
Take pay cut 真係諗唔到
Trade me 諗到有兩單
但都只係管理層問題
而且最後唔成事

第一單係 Dream
係90年代初講過 trade me
當時火箭 GM 係 Steve Patterson
佢地懷疑 Dream 為咗 contract negotiation 詐傷
Dream 嬲到公開講唔想再留係火箭

Btw 佢老豆 Ray Patterson 就係當年 trade 走 Moses Malone 嘅火箭 GM

第二單係 Pippen
97-98 嗰季季初講過 trade me
導火線係 Jerry Krause 出公開信唔俾佢打慈善賽
無可否認登仔今季啲進攻係好癲好勁,我覺得佢絕對有得爭MVP

但係將佢啲三分吹到勁過curry mvp冧莊果2屆會唔會多咗
一來佢今季既三分數量係靠勁高出手換返黎,重點係命中極低,每場係講緊平均4.8/13.3 命中率係36.3%

二來,無錯佢的確入到好多高難度三分,但同時都miss咗唔少wide open既三分,有幾場唔入十幾球三分其實都幾誇張下

我認同登仔勁既地方係佢可以將好多種技巧(罰球,三分,切入,傳波)混合一齊造成好大既威脅,但你話佢每一種都係最強我就不敢苟同(除咗罰球

利申迷手感仔,歡迎討論
Prime 減薪我只係諗到 Shaq (熱火年代), Duncan & Dirk
三分整體最強的確唔係佢
但係 unassisted 三分佢都算係歷史第一人
之前睇過,Harden stepback 三分 1.20 PPP
如果講wide open three 既話直頭要提埋klay啦

認同curry既3分歷史地位,但講登登3分勁既好似係講佢step back three,自己創造空間下出手啵,同curry唔同
的確佢單打step back three創造到好多機會,但係個命中率會令我有所保留,我拎wide open呢啲case黎講主要係講緊佢個穩定性

不過都係果句,好難將所有技術分隔到咁開黎睇,佢創造到既空間有唔少都係因為佢切入同罰球既威脅
最近睇咗本講showtime嘅書
發現magic johnson喺球員嗰陣個權力已經大到仆街,又黑人憎
逼走教練同球員
99播doncic
唔知最後湖會唔會炒9佢 名宿都冇面比
Jabari垃圾來?
dirk
德佬
雀55:24公牛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞