【戰爭丨愛情】由豬肉佬變成職業特工

152 回覆
19 Like 5 Dislike
黑衣人有咩特徵
警犬好寫實

但係林鄭個故呢頂你
作為林鄭老公後續故,世界觀應該有武功
強烈要求主角要將豬肉刀用得出神入化以一敵百
正有此意
這時候,門外的黑衣人大喝:「我知你係入面! 快啲開門,交出嗰樣野出黎! 可以免你一死!」

阿朗嚇得不敢說話,坐在地上,全身震抖。

「呯!」一聲巨響,門被炸開。那幾個黑衣人手持全副武裝,衝了進來。阿朗見狀大叫:「唔好殺我呀!我咩都唔知嫁啦!」其中一個黑衣人把阿朗按在地上,大怒說:「唔好扮晒野! 發射裝置係邊?」阿朗急說:「咩裝置呀? 完全唔明你講咩!」

那黑衣大漢聽後大力打了阿朗一拳,阿朗頓時滿臉鼻血。阿朗這時候知道自己已無退路,於是不甘示弱地說:「你班仆街唔洗旨意拎到個裝置!」那黑衣衣漢把阿朗的頭髮抽起,用槍口指住阿朗的額頭,說道:「唔講就一槍打撚死你!」

阿朗又被人用槍對住,當刻嚇得頭昏眼花,但是他心想:「呢班人點睇都唔似係好人,如果將裝置交左俾佢地,地球就會有災難!」
於是阿朗仍然死不服氣,怒說:「你殺左我啦!」那黑衣漢聽後哈哈大笑,說道:「好小子,有骨氣! 哼! 你唔肯講唔緊要! 但你最好唔好連累你父母...」

阿朗聽見他們要找他父母,差點暈了過去,腦海中的偉大精神已經盪然無存,於是說:「好! 你贏!」說完,便把裝置的位置說出來。

那黑衣漢得到裝置後,對住阿朗奸笑說:「小朋友,你唔好以為就咁算數呀..哈哈哈哈哈!」阿朗聽後大驚,不明其意。頓見那黑衣人對住他的左腳踝開了一槍。
「呯!」
阿朗慘叫一聲,馬上按住傷口,表情痛不欲生,慢慢暈過去。
「大佬,唔殺左佢?」
「佢始終係一個平民,殺左佢會驚動警察,到時搞大左件事,手尾就長。都係帶佢返去見都督啦。」
「遵命! 大佬,而家裝置已經得到手,我諗都督一定會重重有賞!」
「哼,你以為係你地嘅功勞?」
「唔係唔係,都係大佬你嘅功勞!」
那黑衣漢聽見手下在拍馬屁,微微一笑,便離開了阿朗的單位。

阿朗被帶上一部黑色的私家車,送到一個廢棄了的工廠。那裡有一部直昇機,用作接應那幾個黑衣人,阿朗也被帶上了那部直昇機。

《第三章: 危中重遇》

直昇機一直往深圳的方向飛行。

不久,阿朗便猶猶轉醒。他的左腳受了重傷,,那黑衣人只是隨便用紗布把他的傷口包住,便勉強把血止住。

他勉強打開雙眼,看見自己在一架直昇機上,旁邊有4個黑衣人圍住他,他頓時大驚,說道:「你地想點呀?放我落去呀!!」那黑衣大漢見他醒了,笑笑說:「你想落去? 好! 我成全你!」說罷,便把拉住阿朗的衣領,把他抽起,打開直昇機的門,將他的頭伸了出去。

阿朗見到自己身在千尺高空,下面全是密密麻麻的房子,嚇得腳軟,連忙說:「我有畏高呀!!唔落啦唔落啦!」

那黑衣漢笑說:「只要你乖乖聽話,我唔會殺左你!」阿朗知道自己身在險中,實在無路可逃,只得聽天由命,連忙點點頭。那黑衣漢又問:「鮑起雪同你係咩關係? 快啲講!」阿朗還是第一次聽到這個人名,根本不認識什麼「鮑起雪」,於是說:「邊個係鮑起雪? 我唔識佢!」那黑衣漢雙眼發出怒氣,大喝:「唔識佢?咁個裝置點會係你到? 你同佢一定好熟!」

阿朗聽得莫名其妙,心想:「乜撚野起雪呀? 唔通係嗰日受左傷嘅女仔...?」那黑衣漢說:「仲口硬?」說完,便一巴打落阿朗的嘴角。
加速
就係因為平民先易封鎖消息wor
點睇班黑衣人都大有來頭,點會搞唔掂
阿朗大怒說:「屌!你打我做撚野?」突然,阿朗靈機一動,說道:「你真係想知道佢係邊個?」那黑衣漢怒說:「唔好嘍囉!快啲講!」阿朗笑說:「佢係我條女。」那黑衣漢聽後微微一驚,隨即大笑起來:「佢係你條女?哈哈! 估唔到鮑起雪嘅男朋友係一條廢柴!」阿朗雖然是豬肉佬,但為人善良而且富有正義,從來沒有人說他是廢柴!

他怒說:「喂! 你講乜撚野?」那黑衣漢笑說:「好! 你話佢係你條女,咁佢而家係邊?」阿朗這時啞口無言,結巴巴地說:「er...佢係...關你撚事呀?」那黑衣漢怒說:「死到臨頭,仲唔肯講? 」那黑衣漢大力捏住阿朗的傷口,傷口頓時湧出鮮血,阿朗痛得大叫:「喂...停手...停手呀.......」

突然,直昇機搖擺不定,急速向下墜,那黑衣漢大驚,問道:「發生咩事?」那戴著面罩的直昇機機師卻不回答。那黑衣漢見他不回答,大怒起來,欲上前抓住他,可是直昇機實在不穩定,搖搖欲墜地撞入森林。那黑衣漢站了起來,差點跌出直昇機,他眼見快要墜機,急忙說:「大家快啲跳出去!!」阿朗這時也嚇得出冷汗,心想:「今次實死冇生啦!」

其他黑衣人雖然受過專業訓練,但實戰經驗卻是不足,見到直昇機快要跌落地面,但與地面仍有一段距離,如果跳下去,豈不是跌到粉身碎骨? 那黑衣大漢怒說:「成班廢物!」於是他便捉住他的手下,把他拋了出去,之後自己也跳了下去。
黑衣人非香港特工。
機上只剩下阿朗和那個機師。阿朗想不到第一次坐直昇機就要落得如此下場,他雙眼緊閉,不敢再去注視周圍。就在這個時候,那機師突然離開機師位,跨到後面,一手拉住阿朗,另一隻手打開門,跳了出去。阿朗嚇得面青,大聲說:「喂!你唔好攬住我一齊死呀!」那機師不回答他,只是雙手扣住阿朗。

突然,那機師背脊忽然張開了一個降落傘,二人的頓時在空人盤旋。阿朗見狀喜出望外,大聲說:「好野!唔洗死!」那機師這時終於開聲說:「唔好亂動。信唔信我放手,由你跌落去?」阿朗聽見這個機師的聲音竟是女子之音?他知道自己的生與死全都掌握在這個女子手上,便不敢說話。
過得片刻,二人終於降落到地面。阿朗一落地,看見周圍都是樹林,根本不像是城市,他惘然地說:「呢到究竟係邊到?」那女子機師把降落傘收到背包,然後說道:「呢到係中國大陸。」阿朗聽後嚇了一跳,說道:「下?咁我...咁我點樣返去呀...」那女子冷笑說:「哼!不問自取,抵你死。」阿朗奇怪地問:「喂! 咩不問自取?我幾時有偷你野?」那女子聽後脫下面罩,說道:「咁快就唔認得?」阿朗見到這個面孔,又驚又喜,此人竟是昨晚受傷的女子?

阿朗喜說:「原來係你! 原來你未死呀?」那女子聽後冷冷地說:「哼!你死我都未死!」阿朗聽後尷尬地說:「個裝置我唔係有心拎嫁...你唔好介意」那女子微微一笑:「唔緊要。我已經拎返。」阿朗說:「你拎返啦?咁就好啦!地球50%嘅人命有救啦!」那女子聽後又冷笑幾下,問道:「你又知道我唔係壞人?」阿朗心中直覺她決不是壞人,於是微笑說:「你係壞人嘅話就唔會救我啦!」那女子面不改容,冷冷地說:「我唔想睇到一個廢柴死」阿朗今天第二次被人罵是廢柴,本想動怒,但是她畢竟是阿朗的救命恩人,也決不可無禮。於是阿朗一本正經地說:「在下只係一個豬肉佬,但我唔係廢柴!」那女子微現慍色,說:「講起你我就嬲,你做咩冒認係我男朋友?」

《第四章: 絕地救生(I)》

阿朗聽後十分驚愕,說道「唔通你就係...」那女子「哼」了一聲,說道:「無錯。我就係鮑起雪。」阿朗尷尬地笑了幾聲,說道:「嘻嘻...我...頭先情況危急,真係唔好意思!」鮑起雪聽後不理會他,便向著森林走。阿朗的腳傷未好,但仍然拐著拐著地追上來,喘氣說:「喂! 你去邊阿? 」鮑起雪冷冷地說:「我去邊關你咩事?」阿朗說:「我而家連行都行唔到,你想見死不救?」鮑起雪怒說:「救左你仲想點? 你唔好跟住我! 信唔信我一槍打死你!」說完,便向腰間一摸,竟然什麼都摸不到。原來,剛才在空中的時候,手槍和腰袋一早已經不見了。鮑起雪急說:「咦,我把槍呢? 我個袋呢?」阿朗這時候笑說:「哈哈!睇黎個天都唔想我死!」鮑起雪雙目怒說:「你講乜撚野? 冇槍一樣可以殺你!」說完,便施展輕功,向著阿朗的方向跳。阿朗見狀大驚,大叫:「天外飛仙? 走呀!!!」鮑起雪身法極快,不到半注香的時間,已經飛到阿朗背後,一手抓住他的衣領,把他拋上半空。阿朗又驚又怒,跌到在地上,傷口撞到地上,頓時鮮血又在湧流...
分段好睇啲
加速
樓主係咪又入咗落邊個故失踪咗
速度之快 難以想像
樓主鑊鑊都得第一日快
想棄故又唔捨得覺得自己好犯賤
等我一陣
阿朗雖然心底善良,平時也不喜歡與人發生口角,但這次他真的忍無可忍,大怒說:「死八婆! 你真係好陰毒! 你見唔到我隻腳傷左嫁?」

鮑起雪雖然性格冰冷,但也沒有害人之心,她忘記了阿朗的腳已經重傷,自己出手又重,心中也有點過意不去。

她說:「Sorry喎。」阿朗怒說:「你走! 唔好理我啦! 由我死係到!」鮑起雪冷笑說:「哼。本小姐偏唔走! 我就係要救你!」

阿朗喜說:「你真係要救我? 」鮑起雪說:「係。不過你要應承我3件事。」阿朗說:「你講。」

鮑起雪嚴肅地說:「第一件事,你同我之間一定要隔住3米遠,你一旦超出界線,我就殺左你。」

阿朗聽後心中暗暗好笑,心想:「我都已經行唔到,唔通我仲會對你做出非禮之事? 」

阿朗笑說:「哈哈!呢層容易啦!第二第三件事係咩?」

鮑起雪繼續說:「我救你嘅事,你唔準傳出去。第三件事,你......」

鮑起雪說到第三件事時,雙面羞得粉紅,說道:「第三件事,你...你要聽我指揮!例如係我叫你合埋隻眼,你就要合埋隻眼!」

阿朗不是蠢人,一聽就明白她的意思,笑說:「好!」
眼見天快黑了,實在不便找路,於是鮑起雪便找了一枝枯木給阿朗,阿朗用枯木勉強走路,很快便與鮑起雪找到一個荒廢數十年的古廟。

由於鮑起雪的通信裝備有一半都在那個腰袋,所以她也無法知道自己的位置,也不能與外界通信。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞