紐西蘭槍手白皮書翻譯本《大殖民時代》

100 回覆
63 Like 4 Dislike
新加坡係好富足,但財富分配都係好唔平均,而且奉行極端精英主義。之前遊學團都見識到,組屋係有分階級,靚d大d係一堆,平d細d係一堆。

富人區同埋普通區域係有好大分別。

人民生活普遍的確唔錯,但係要向上流都唔容易,中學已經分門別類,精英大學一堆,普通人職訓一堆。
而且要同外國d精英競爭,唔夠料就冇啦。d中高階職位真係好多外國人做緊(印度人,歐美人,中國人)因為新加坡對外國精英真係十分優待。

所以呢,家家有本難唸的經。
多謝支持,亦請你多多指教。
主流政客利用左膠搵錢
只有 極可以制衡另一極

和平不能使基地組織放下武器其實全書最強係faq果部分
左膠國家已經不停玩司法迫害, witch hunt, 消息封鎖

如果另一極無法展開係無法自保
你覺得兩邊駁火就係末日

有邊一次世界的大變唔係由對抗而成
所謂物極必反,宜家民族主義真係要反擊。政府再唔做野,社會好快失衡。

就好似太極一樣,陰盛陽衰,陽盛陰衰,唯有保持平衡才是長治久安之道。

日本極真空手道宗師大山倍達生前有一名言:「沒有正義的力量是暴力,沒有力量的正義是無能。」

我覺得這句話係真理。
留名 pdf 比google block 左
我會覺得本土派唔需要信燒藥員果套野
左膠同本土派係難於合作

有激進人士左膠就無心情日日潑本土屎水
類似有破窗理論圍點打援

同埋自從有超激進的言論開始出到
我見到就算apple班讀者開始接受到本土言論

激進與本土係互相掩護的盟友
極右同埋中間偏右人士好多理念都相似。只係行動方式不一樣。

如果大眾再唔正視,所有中間派都要走向極端。
睇曬啦
佢完全唔係為左自己本身既利益出發嫁喔
係成個民族既整體利益
如果佢早百幾兩百年出世既話
話唔定會做左英雄
某部分理念如:民族傳承,計劃生育,保障當地居民利益都係重中之重,亦係各國需要正視既議題。

可惜,宜家d輿論唔係兩極分化就係互相指責,實在可惜。

我翻譯既原意都係希望大家唔好走向極端,而係真正理解問題,並一起去解決問題癥結。

不過我都覺得好無力
香港需要一個咁樣嘅人
你話我港獨又好,極右都好。
一個唔係以當地居民權益為最優先考慮既政府,
一個懶理朱門酒肉臭,路有凍死骨既政府,
一個身在漢營心在曹既政府。
我真係唔知講咩好,

反抗?比我聰明,比我有遠見,比我更魄力既領袖已經坐緊花廳。
反抗?明天返工不了,要溝女不了,要買樓供樓不了。
反抗?高官一手bno,一手鈔票;中產已經離曬地,不問世事;基層日日為兩餐,手停口停。

雖然我好唔想移民,但係我d好朋友已經差唔多走曬。個個都話冇希望啦,為咗自己好走啦。
除左離開,我真係唔知可以點。
zip版google個detecter detect唔到
pdf已經死左linK
I mean zip 仲down到
pdf就已經死左
好彩你有放zip版
收到,多謝提醒。

用zip檔都係另外一位巴打提醒,我都要多謝佢。
不過都估唔到google啲ai咁7勁
中文都check到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞