紐西蘭槍手白皮書翻譯本《大殖民時代》

100 回覆
63 Like 4 Dislike
冇錯,所以作者既立場唔適用於香港。
香港既情況更加複雜。
同一個種族因歷史的緣故出現族群的分支,在這種情況下該如何處理?
很難一刀切

不過我總結出那四個議題比較普及,適用於普遍的國家。
kiwifarm有bt seed
華人算好,我地雖然會族群內聚(唐人街)不過原則都係搵錢之上,容易世俗化。
對於其他民族冇明顯敵意,如果係身處外國既華裔第二三代,基本上融入到當地社會。相對上,外國華人都生少咗下一代,不過內地高官d情婦就生好q多。

(之前去美國交流,黑人民族對亞洲人,特別係華人最nice,佢地傾向比小費自己人同埋華人。後尾先知,因為二戰後最困難既時刻中國真係寧願挨餓都去幫非洲d國家,老一輩黑人對華人係有好感。種族上佢地覺得白人係敵人,華人係朋友仔。)

南亞人同埋中東人受穆斯林文化影響太深,一夫四妻制下,一個家庭隨時有八個後代。兩三代之後佢地既後代已經係其他民族既幾十甚至一百倍,再多資源都唔掂。
佢地自己國家有問題,被逼逃去其他國家。但係去到其他國家又極度內聚,又唔接受其他文化(亦接受唔到,改教或者做西化少少既行為都會被逼害)
加上歷史因素,佢地真係社會上獨特既一群,亦造成好多問題,好容易比人針對。

係一連串問題
樓主心水清

不過據聞大陸過半數人認同槍手理念甚至覺得單野唔係恐襲
睇呢份野多少幫你了解下(部分)大陸人點看待港台問題

用血緣黎界定族群其實唔合理

—————————————
係全球化呢點上
外國班極右淨係識講驅逐外國人
但係呢一樣野香港又做唔做到?
如果要維持國際地位 無可能唔開放比外國人同外國資本
但係如果唔做國際金融中心 香港仲有咩選擇?

退一步講
如果接受外國人既存在 咁香港要係咩條件之下包容佢地?
你好快
但係大半份都冇左(問答後章節),你想唔想我幫手譯埋?你已經俾咗Google docs edit permission我
兩睇啦
錢,技術都係人地手上
想發展一係做靚
一係同大佬打過
巴打,佢後面既問答章節係煽動各民各族進行反移民,反伊斯蘭行動。其內容含有強烈煽動暴力成分。

明白事理,具獨立思考能力的人,自然能不受其煽動。
但現今社會浮躁,討論風氣亦參差。未必人人能冷靜客觀看待那些問答章節,所以我們就此打住,暫不翻譯,才是上策。

你明白我的意思嗎?
巴打睇得通透

不過香港普遍風氣都係二元分化。
要營造一個有遠見既討論空間,談何容易。
我馬上處理
我明白你嘅苦衷,但係原則上我始終覺得作為翻譯,唔應該為讀者選擇咩係「唔應該讀」
新西蘭又做嘢
我亦明白你的意思,翻譯係盡量符合作者原意既情況下用第二種文字表述出來。
唔應該自我審查,篩選出個人認為合適既內容。

不過我仍然認為問答章節實在過火。不如你再審視問答章節一次,如果你仍然覺得內容應該被翻譯,你再tg我,共商後事。
https://t.me/walterplus
政治審查?翻譯都block
係啊
好多次啦
理念正確
行為商確
文字獄
反歧視定逆向歧視
仲係左打右,右打左。
永遠都無法正視問題核心,我都好疑惑。
宜家d政府一直槍打出頭鳥同埋旁敲側擊之外,其實佢地有冇能力去處理問題既癥結?

或者佢地知,但係唔想去處理?
或者佢地想處理,但處理唔到?
我真係唔知。
yes
其實佢地直接向Google report,話份野有問題,已經gg。
應該係逆向歧視,多謝指教。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞