[哥倫布]全中國原來得一個時區?

194 回覆
49 Like 725 Dislike
呢d已經唔係有冇人教既問題
世界時區圖真係好多時都會見到
有時書局賣世界地圖就會show左個時區圖出來
去第二度旅行有d機場又可能會有show到
除非樓主真係成世仔第一次見到時區圖 (但佢又話因為工作關係會睇時區)
中國大大個清一色版圖咁show左係時區圖度
咁都唔知係統一既話真係唔知話佢近視好定係有學習障礙好
咁本土梗係用返本土既時區名啦 點會走去用GMT
一講ET CT MT PT個個都已經識分
都要睇問啲咩程度既問題嫁
當你可能年輕啲 當你18歲好未
點會問得出小學生都知既野
政治考量
方便管理而已
唔正都唔會有人提出
而大家都贊成
雖然覺得違反左自然但以人文生活嚟講都算好既
因為咁做其實係隔硬黎囉以前聽過甘肅果邊啲人講到好神奇咁話佢地啲地方係9點先天黑,其實係因為時差,隔硬咁做咪造成呢啲異象,方便咗咩?
古時叫明正朔,同書同文車同軌統一度量衡一樣,都係大一統既象徵。不過古人早就朝時差既概念,搵本通勝睇下,就會見到各省氣節交氣時間,前前後後有少少分別,但都係以帝京為標準。
因為咩你明架啦
明明人地果到係8點硬係要話人係6點
大家都是中蟈人啊麻
你不是中蟈人 想疆獨嗎
為左你方便做野就要人地天未光就爬起身
太陽都未落山就去上床訓教?
屌你無知到咁
我係巴黎夏天9點都未天黑我係咪要10點先食得夜晚
細個去巴黎玩 天仲好光 就俾人叫食晚飯
睇鐘發現其實已經係夜晚9點。
你都ON9未畢業

U GRAD做野開始對euro time zone.  skype oversea 見工, over time zone meeting 經驗多過你條傻鳩la.

廣東同四川差個2-3個鐘就係到講到會死咁.

咁人地d ibank, 跨國大公司唔使做la.  支那人先會成日用自己做中心去run個世界.
d支那蛆永遠用自己做中心去諗全世界, 明明自己最無知, 但就扮晒乜都識咁.

佢就可以日出而作日入而息, 其他人就唔係人咁. 要統一時區,
得喇叻喇 返屋企打飛機啦
一定射好撚多
呢個係中學生甚至小學生都識既地理常識
有咩咁大驚小怪
成班人睇完個標題掉低句樓主無知就走
但其實後半部分討論時區劃分先係重點

再講,有野唔知有咩咁出奇,依家奉旨一出世就做百科全書?
自己係唐仔 都唔好週圍同人講啦
咁係因為中國特別on9先會特別記
讀完地理都唔會記得俄羅斯同美國有幾多時區啦

其實大一統同時區根本就九唔搭八
俄羅斯D時區隔幾年都改一次
一時玩冬夏令, 一時玩全國夏令, 一時玩全國冬令
啲州想轉邊個時區就跳前跳後, 咪又係咁生活
真係唔知喎 係囉人哋美國
紐約洛杉磯都分幾個時間啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞