[哥倫布]全中國原來得一個時區?

194 回覆
49 Like 725 Dislike
雖然官方上係同一時區,但新疆會自己調慢兩個鐘
如果你去新疆,佢地當地人有分 北京時間 同自己嘅新疆時間,不過official 啲嘅嘢就用番北京時間
諗住起個時同一個新疆人約時間出發。
佢話:六點,我呆一呆,然後佢先話,八點 八點
唔係方便左全世界咩 我係美國同大陸一個東邊一個西邊既開會,同一時間一個搞掂,”麻煩左”既係個個明明6點但天黑曬既人

除左對其他時區既人但係統一左既生理時鐘有所謂影響之外,唔係對佢地交通流動商業好咩

會亂既只係分左時區既其他國家,但係上面得俄羅斯,which is不嬲係自己玩自己

咪盲反
因「工作關係」?定老師岩岩教左呀?
Let’s say 美國,當兩邊有一個鐘時差,本身兩邊可以5點開會6點一齊走,依家有一邊要就到4-5開會,無 utilise 時間

運輸又係,因為時差有一邊關左門唔接貨搞到你個件遲一日,係幾on9既事

一個地方運作上點分5個時區
政治d咁講 一個地區愈多野係唔跟中央政府 就愈容易想獨立
例如香港有自己貨幣 教育系統 醫療系統等等
會削弱左中國人身分認同感
至少中共係咁諗
支那有哂-23到+23都唔關我事
去到西藏 更明顯
有地方相差26個鐘添咪仲出奇
-12,+14
咁住係南極班科學家係用咩時區
跨時區開會 都會講明時間同時區 10 am (GMT+8/HKT)

咁仲點會亂
咁你真係第三次覆先address到佢條問題嘛😅
支那做乜都要萬劍歸宗架啦
統一大孽嚟
想像下香港01抄呢個post都幾好笑
跨區做野一定係架LA, 唔就咪唔好做LO. 除非有外星科技, 可以跨時空開會.
你都ON9. 關左門咪關左門. 你件貨交通都唔係次次保証暢通無阻LA.

有10個TIME ZONE都係咁做. 大把公司跨國咪又係咁. 時區同boarder跟本唔會阻到business. 人就時間, 政治先會要時間就人.
on9. 新疆人話新疆人時間6點, 你就識set鐘la.

弱智先會信呢d借口.
?
冇記錯小學真係有教,講時區時講過。
唔洗理上面條友,應該未畢業

我做佢口中既跨國公司,就美國倫敦印度開會,我要係屋企10點 dial in 個會。

試下你係廣東要等兩個鐘四川個邊先開工,做一陣你就要食飯,大陸放飯兩個鐘,你食完就到四川個邊放,八個鐘office hour 你同你同事overlap 得四個鐘
同埋本身係想講旅行嘅事。

佢地啲交通工具係用北京時間,只係新疆人自己交流用新疆時間。

如果我走去 set 新疆個鐘,用新疆時間搭車咪會上錯班次 都唔知佢做咩事,無啦啦話借口
歐洲友係好些,佢地明,但你要比班美帝 red neck 知實際佢地幾點呀,佢地唔多理 GMT,識東西岸時間分別已當自已好醍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞