今日DSE口試條題目咁左膠都冇人講?

190 回覆
1844 Like 106 Dislike
https://i
研究過中國歷史 有對比就會知道自己祖國有幾好
沒有共產黨就沒有新中國
條題目係:
為培養中學生對共產黨的感情,以下哪一項最有效?試談談你的看法。

踏足共產黨河山
研習共產黨歷史
了解共產黨成就
呢D口語題目最好定義一大輪先好開始討論
唔係就好伏
中學生要定義,國際學校?
感情要定義( 尊敬 定 仇恨)
祖國都要,外籍中學生?土生土長巴人/南亞人?
左右都唔識分 nonsense
梗係研習正史
感情可以係好係壞
定義哂應該夠鐘
研習中國歷史,了解中共冷血真相
踏足祖國河山,親睹各種腐敗
應該三管齊下, 踏足國土為改革先峰祭拜, 研習中國歷史, 認清中日戰爭, 六四等民運真相, 了解國家成就之香港亡路之途
搞搞下變咗通識題
樓主
考中文搞錯keyword既定義 好易出事
小心呀
唔關通識時,寫Academic essay係要咁做
左膠係名詞…
條題目同連登仔一樣咁低質
乜你地會專登去培養負面感情架?
你地中文有無2?
香港宜家真係cls

想人民愛國家 得一個方法:提高管治水平
考試都要順便洗腦
培養國家感情冇話培養好個邊定壞個邊
但為攞分就焗住吹國家情懷
btw左膠係咁用咩?
對國家既感情 同一個人得到尊重一樣 係要自己去贏返黎 而唔係要人地俾你 好與壞都係主觀 要人去睇野培養感情咁咪係洗腦囉
3樣都係出負面感情wow
肯定俾人話離題拎F
考試應該有作答方向
即係有仇恨之類 會當係立意不良
唔會因爲見解獨到加你分
負面感情為主 應該唔會好得去邊

加上 對國家要忠 對父母要孝係model answers
唔跟呢d講好易死 容易同其他人唔同
咁成group人就得你一個討論方向唔同

唔係話唔好講負面野 不過一定唔係重點
仲要補返可以借古鑑今 唔好再錯之類正面訊息
我覺得呢條口試題係睇你識唔識做戲

同見工一樣
老實=輸
識做戲=贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞